top of page

Карачоњ најавио програм у пет тачака

Градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ најавио је свој програм од пет тачака за наредни период. У видео-поруци објављеној на Фејсбуку, рекао је да је програм фокусиран на друштвену солидарност, енергетску независност, развој, посвећеност зеленој транзицији и очување различитости.



У поруци упућеној поводом државног празника 20. августа, Карачоњ је критиковао „режим који влада Мађарском“ јер је рат у Украјини и кризу која долази протумачио без моралних разматрања, не правећи икакву разлику између доброг и лошег, не показујући било какав знак хуманости и солидарности.


Карачоњ је рекао да је све већа зависност Мађарске од руског гаса продубила проблеме у снабдевању енергијом у земљи, додајући да „недостаје чак и намера да се одбранимо од климатских промена”.


„Међутим, у Европи постоје намера и новац за решавање економске, енергетске и климатске кризе“, рекао је Карачоњ, додајући да мађарска влада нема приступ ресурсима заједнице, пошто је Брисел критиковао мађарску владавину закона. Градоначелник је рекао да, ако не дође до промене ситуације у вези са владавином права, „може доћи до озбиљнијих мера штедње“.


Наводећи задатке Будимпеште за следећи период, Карачоњ је рекао: „Уместо да обмањује јавност, град ће водити политику солидарности, укључујући подршку онима који су тешко погођени повећањем цена комуналних услуга. Управа Будимпеште ће имплементирати зелене инвестиције и пројекте енергетске ефикасности како би осигурала енергетску независност својих јавних служби. Град ће промовисати зелени развој јавног превоза, како би се ублажили ефекти климатских промена. Даље, појачаћемо напоре да престоница постане живахан град и очува своју разноликост”, истакао је Карачоњ.

bottom of page