top of page

Кевер: Не мешамо се у политику САД-а

Председник мађарског парламента Ласло Кевер одбацио је у изјави Телевизији Хир, америчке оптужбе да се Мађарска меша у унутрашњу политику САД-а, реагујући на прошлонедељни чланак Блумберга.



Портал Блумберг назвао је мешањем у унутрашња питања САД-а твит мађарског премијера Виктора Орбана о подршци Доналду Трампу, након одлуке о суђењу бившем америчком председнику.


"Мађарски премијер Виктор Орбан умешао се дубље у америчку унутрашњу политику поруком подршке бившем председнику Доналду Трампу пре његовог суђења. То наглашава његову прорепубликанску склоност и хладне односе са Бајденовом администрацијом", приметио је Блумберг.


„Наставите да се борите, господине председниче! Уз вас смо!", написао је Орбан на Твитеру.


Председник Мађарског парламента подсетио је да је мађарска опозиција пре и после избора у априлу 2022. године добила милијарде форинти преко америчке невладине организације Акција за демократију. То је учињено уз заобилажење изборног закона, јер странкама није дозвољено да добијају страно финансирање, али је новац дат невладиној организацији заједничког опозиционог кандидата за премијера Петера Марки-Заја. Он је о томе и сам говорио прошлог лета, што је изазвало скандал познат као „доларска левица“, истакао је Кевер.


Према његовим речима, Блумберг би имао право да се жали да је Мађарска интервенисала у сличној мери на америчким изборима, али се ништа од тога није догодило.

bottom of page