top of page

Ко је мање, а ко више корумпиран?

У Европској унији Мађарска има најгори индекс корупције у јавном сектору, оцењује се у најновијем извештају организације Транспаренси интернешенел. Са оценама у распону од 42 до 46 од могућих 100, Мађарска, Бугарска и Румунија су далеко иза скандинавских земаља.

Према Индексу, перцепције корупције невладиних организација за борбу против корупције за 2022. годину, Данска је проглашена најбољом са индексом 90, а за њом су Финска (87) и Шведска (83). Данска и Финска су такође на врху светске ранг листе, а Финска се изједначава са Новим Зеландом (87), захваљујући својим "снажним демократским институцијама и поштовању људских права", док су Сирија и Јужни Судан (13) и Сомалија (12), као земље "умешане у дуготрајне сукобе", на дну те листе.

Луксембург, Велика Британија и Аустрија су забележиле значајан пад у односу на 2017. годину, док је Ирска једина земља чланица ЕУ чија се оцена побољшала. Молдавија, која је прошлог јуна добила статус кандидата за чланство у ЕУ, такође је побољшала свој резултат. Са оценом 28, Русија има један од најнижих резултата у источној Европи, а рат у Украјини оцењују као "оштар подсетник на претњу коју корупција и одсуство одговорности владе представљају за глобални мир и безбедност" , наводи се у саопштењу објављеном уз извештај.

Украјинска оцена је нешто виша (33), али та земља "предузима важне реформе и стално напредује" од почетка рата, тврди се у извештају. Велика Британија и Катар су на историјском минимуму ове године, иако за Доху извештај не повлачи директну везу са такозваним корупцијским скандалом "Катаргејт" који је потресао Брисел.

Индекс користи податке анкете засноване на интервјуима са стручњацима и пословним људима из различитих извора (укључујући Светску банку и Светски економски форум) како би рангирао 180 земаља широм света према њиховом перципираном нивоу корупције, на скали од нула, што значи високо корумпиран, до 100. Дефиниција "корупције" фокусира се на конкретне примере који укључују јавне службенике, од подмићивања до преусмеравања јавних средстава, као и на способност влада да обузда корупцију у јавном сектору.

bottom of page