top of page

Ко је у већој кризи - Мађарска или Пољска?

Председник пољске владајуће странке и савезник Виктора Орбана, Јарослав Качињски, каже да је мађарска економија на ивици колапса и напомиње да његова влада не жели да иде путем званичне Будимпеште, када је реч о фондовима ЕУ. У исто време, Тибор Наврачић, мађарски министар задужен за коришћење фондова ЕУ, наводи Пољску као опомену по овом питању.



Како преноси Блумберг, пољски председник Анџеј Дуда и Јарослав Качињски, лидер пољске владајуће странке Право и правда (ПиС), разговарали су о ставу Пољске у вези са спором око финансирања ЕУ, након чега је председник дао интервју за лист Wpolityce.


Дуда је рекао да мисли да је Пољска учинилла довољно позитивних гестова према Европској комисији и да су испуњени услови које су заједнички договорили. При том је искључио могућност да Пољска "уступи још нешто" Европској комисији.


Истим поводом огласио се и Качињски, рекавши да је уверен да ће Пољска добити средства након што његова странка победи на предстојећим изборима. Међутим, додао је да би било жалосно да је његова земља у истој ситуацији као Мађарска, по питању фондова ЕУ, преноси мађарски портал Индекс.


„Орбан је морао да направи низ уступака Европској унији, са далекосежним последицама, јер је њихова економија једноставно на ивици колапса. Не можемо да правимо такве грешке”, рекао је Јарослав Качињски.


Занимљиво је да је Тибор Наврачић, мађарски министар задужен за коришћење фондова ЕУ, из различитих разлога навео Пољску као опомену по истом питању. Он је у интервјуу државном радију рекао да би обавезе и њихово спровођење могле да доведу Мађарску у бољу позицију од Пољске, где се расправља о многим спорним питањима.


bottom of page