top of page

Ковач: Резолуција је политичко мишљење

Недавна резолуција Европског парламента, у којој се изражава забринутост због тога што Мађарској предстоји ротирајуће председавање Европском унијом следеће године, јесте „политичко мишљење које они покушавају да продају као чињеницу и да га пласирају у правцу законодавства“, каже је мађарски државни секретар за међународне односе и комуникације Зплтан Ковач.



Он се у унтервјуу подкасту Реакција, портала Мандинер, фокусирао на политичке „нападе” на Мађарску, посебно на резолуцију ЕП усвојену у четвртак, у којој се наводи да Мађарска није способна да председава Европским саветом у другој половини 2024. године. Золтан Ковач је рекао да је Мађарска левица 13 година радила на припреми и промовисању „оваквих резолуција“. Али то су политичке замке којих се ни они не би одмах ослободили, чак и да дођу на власт, додао је.


Ковач је рекао да председавање Саветом Европске уније није право које се може одузети, већ обавеза. Европски парламент се све више труди да се меша у области у којима нема овлашћења по закону ЕУ, рекао је.


„Ово је политичка игра у којој је важно срушити ове мале штапове, као што је резолуција Европског парламента, јер се касније могу позвати и довести до израде закона или закона. Увек постоји неко актуелно питање у вези са којим покушавају да изврше притисак“, рекао је он и додао да је „очигледно да је антимађарски став постао институционализован међу левичарским посланицима ЕП-а".


Ковач сматра да су „напади усмерени на Мађарску због њеног медијског закона и става о илегалној миграцији", као и да су последице чињенице да она "не подржава рат“. Он је рекао да ЕП користи све могуће правне и политичке алатке против Мађарске у вези са њеним ставом о рату, "иако је мађарски народ јасно ставио до знања да жели да влада буде за мир".


"Што се тиче рата у Украјини, влада од првог дана говори да се залаже за хитан прекид ватре и мировне преговоре, али сваки пут када Мађарска одступи од политичког правца левичарске већине у ЕП, она износи овакве извештаје и резолуције, које политичке ставове представљају као чињенице, садрже лажи и служе политичким циљевима”, рекао је Ковач.


Он је истакао да треба јасно ставити до знања, у вези са ратом Русије и Украјине, да санкције које су на снази нису у интересу централне Европе, да оне штете расту и изазивају пораст инфлације. „Овај рат се неће завршити у догледној будућности, а хиљаде умиру сваког дана“, рекао је Ковач.


Додао је да постоје минималне шансе да Украјина може остварити победу какву замишљају западни Европљани, с обзиром на њене губитке на бојном пољу. „Сањари из западне Европе, вођени русофобијом без граница и ирационалним наративима, шаљу у смрт стотине и хиљаде људи свакога дана“, рекао је он.


Ковач је рекао да се нада да ће избори 2024. донети суштинску промену у саставу ЕП-а, делом због тога како зелене и социјалдемократске партије „дају људима савете о начину живота“. Додао је да постојећа миграциона правила ЕУ и неспособност да радикално одбије миграцију и заштити своје границе, настављају да подстичу илегалну миграцију и служе као плодно тло за кријумчарење људи.

bottom of page