top of page

Ковач: САД платиле кампању левице

Золтан Ковач, државни секретар за међународну комуникацију и односе је у интервјуу листу "Мађар немзет" рекао да је Европска комисија постала политички комитет и да је "мађарска левица купљена америчким доларима".



Када је избио рат, сви су мислили да ће га санкције окончати, али сада је јасно да се то није догодило, рекао је Ковач и изнео како верује да би ЕУ, ако би деловала на уједињен и ефикасан начин, могла да пронађе решење и примора зараћене стране да одмах склопе мир.


"У међувремену, ЕУ наставља да задржава средства Мађарској по разним основама, уз саучесништво мађарске левице. Прошле недеље је у Европском парламенту донета резолуција којом се тражи да Мађарска не добије било коју врсту средстава која јој припадају", подсетио је Ковач и додао да је "срамота то што је мађарска левица урадила у Европском парламенту, пошто су за документ гласали и њихови посланици".


Он је рекао да се о фондовима ЕУ не може преговарати и да је јасно да се средства задржавају из политичких разлога. Руководство и институције ЕУ морају се вратити основама ЕУ и политици здравог разума, истакао је.


"Истовремено, недавно је у Мађарској одјекнула вест да је левичарска коалиција од Сједињених Држава добила 7,6 милиона долара за финансирање њихове кампање. Мађарски закон забрањује финансирање политичких активности из иностранства. И овде – како год да се зову, покрет или НВО – суочени смо са врло јасним кршењем закона", рекао је Ковач и најавио расправу о томе у скупштинском Одбору за националну безбедност, "пошто се говори и о уклањању поверљивих истражних досијеа".

Према Ковачевим речима, у Мађарској се сада дешава највећи национални безбедносни скандал од промене режима: "За оно на што смо до сада само сумњали, да је било покушаја мешања у мађарске изборе из иностранства, сада имамо опипљив доказ. Мађарска левица је купљена за америчке доларе", рекао је.

bottom of page