top of page

Кога је плаћала Москва?

Мађарски политичари су, врло вероватно, били део пропагандне мреже коју финансира Москва, а коју је открила чешка тајна служба, известио је угледни мађарски лист ХВГ, позивајући се на немачки Шпигл.



"Група је ширила наративе преко портала Глас Европе, са седиштем у Прагу, са циљем да обесхрабри Европску унију да помогне Украјини у њеној борби против руске војске", изјавио је у среду чешки премијер Петр Фиала. Према његовим речима је, БИС, чешка безбедносна информативна служба, утврдила да је проруска мрежа спроводила активности које „имају озбиљне последице по безбедност Чешке Републике и ЕУ“.


Фаила наводи да је "група у ЕУ агитовала против територијалног интегритета, суверенитета и независности Украјине и њене активности су доспеле до Европског парламента".


Чешки дневник Деник Н објавио је да је портал Гласа Европе пласирао изјаве политичара који позивају ЕУ да прекине помоћ Украјини. Оператер веб сајта регистрован је у Прагу и активан је на друштвеним мрежама као што су Фејсбук и Кс (бивши Твитер), где има више од 180.000 пратилаца. Глас Европе тренутно није доступан на интернету.


Неким европским политичарима који су радили са овим порталом, Русија је платила, а у неким случајевима новац је коришћен за финансирање њихових предизборних кампања за изборе за Европски парламент, у јуну.


Немачки, белгијски, француски, мађарски, холандски и пољски политичари добили су новац, известио је Деник Н, позивајући се на изворе чешког Министарства спољних послова. Како се наводи, у случај је укључена је и Алтернатива за Немачку (АфД).


Чешка је из ових разлога додала Глас Европе и његове наводне присталице на своју листу санкција. Како наводи Шпигл, више европских обавештајних служби било је укључено у разоткривање мреже. Глас Европе наводно подржава проруски олигарх рођен у Украјини и близак пријатељ руског председника Владимира Путина, Виктор Медведчук.


Према чланку Шпигла, Медведчук је користио Глас Европе да пружи тајну финансијску подршку кандидатима на изборима за Европски парламент. Како преноси Ројтерс, Медведчук, који је био и посланик у Кијеву, размењен је за украјинске ратне заробљенике са Русијом 2022. године, када му је одузето украјинско држављанство.

bottom of page