top of page

Колика је популарност кандидата за градоначелника Будимпеште

Према Тибору Завецу, директору Závecz Research-a, међу кандидатима за градоначелника на локалним изборима у Будимпешти, актуелни челник града из редова опозиције Гергељ Карачоњ наставља да води са око 38-40%.



На другом месту у трци за градоначелника је Давид Витези са 22-23 одсто, док кандидат Фидеса Александра Сенткираљи има од 15-17 одсто подршке. Локални и мањински избори у Мађарској биће одржани 9. јуна, заједно са европским.


Премијер Виктор Орбан, председник владајуће странке Фидес, кренуо је у серију посета различитим локацијама како би стекао увид у ситуацију у главном граду, изазове и текућа дешавања, у оквиру кампање за општинске изборе.


Према саопштењу које је новинарима послао Берталан Хаваши, шеф за штампу премијера, током његове посете канцеларији Фидеса у улици Цукор (5. кварт, центар Будимпеште), разговори су се водили око будуће сарадње између владе и партијске групе у градском већу престонице. Како се наводи, у разговорима је истакнута "хитна потреба за променама у Будимпешти због тренутно неодрживог стања".


Касније, у кафеу Ибоља, Орбан је имао разговор са Петером Сентђерђвођијем, начелником 5. округа, у вези са заједничким напорима главног града и владе, као и о предстојећим задацима и потенцијалном развоју.


У саопштењу се говори и о дотрајалом стању бројних објеката у 12. округу, који су и даље у лошем стању, иако су под заштитом. Док су неки пројекти реновирања покренути, предстоји их још много. Један такав пројекат подстакао је премијерову посету како би прегледао планове и саслушао идеје које је предложила кандидаткиња за градоначелника округа, Кристина Фонти.


Премијер је уверио госпођу Фонти да ће Влада подржати ове пројекте уз друге развојне иницијативе, а Виктор Орбан је истакао посвећеност подстицању напретка у Будимпешти, каже се у саопштењу.



bottom of page