top of page

Ком понору смо ближи: нуклеарном или еколошком?


Ако свет не уништи нуклеарна катастрофа, економију одређених популација још прецизније ће уништити вируси. Не треба бити молекуларни биолог па схватити да је потребно само десетак дана да неко на крајњем истоку поједе заражену змију или слепог миша, да нека лабораторија мало генетски модификује тај вирус и да милионски градови, па и државе, остану у карантину.


На замишљеном сату „нуклеарне апокалипсе” преостало је још само 100 секунди до поноћи која симболички означава пропаст света. Ако мислите да је ово хороскопска анализа, преварили сте се. Казаљку која означава минуте померили су научници „Билтена за атомску физику”, међу којима је 13 нобеловаца. Прорачуне раде на основу прецизних анализа у више научних области. Иако не морате да будете нуклеарни физичар да бисте видели куда свет иде, научници од 1947. године веома прецизно померају казаљку за минуте у складу с претњама које угрожавају свет.


Веома близу садашњег историјског минимума, који се секундама мери последњих неколико година, били смо 1953. године када су Руси, након што су то учинили Американци, тестирали своју хидрогенску бомбу. Двадесет седмо померање од постанка „апокалиптичног сата” изазвао је страх научника од поништења међународног споразума о иранском нуклеарном програму, исход преговора о нуклеарном програму Северне Кореје и климатске промене.


БИЋЕ ТО ДИВАН МИР: Доналд Трамп није присуствовао обележавању Холокауста у Јерусалиму, али је послао свог потпредседника Мајка Пенса који је самит искористио за збијање редова против Ирана, „најантисемитскије државе” на планети. Трамп је у том тренутку најавио да ће ускоро објавити свој дугоочекивани мировни план за Блиски исток.


„То је диван план, то је план који ће заиста деловати”, рекао је Трамп својим препознатљивим стилом кориштења баналних епитета у политичком контексту. Нема сумње да ће план бити произраелски и да ће играти значајну улогу у предизборној кампањи - како председничкој у САД, тако и на трећим изборима за мање од годину дана у Израелу. У Вашингтон ће идуће седмице доћи Бенјамин Нетанијаху и његов главни ривал Бени Ганц, а план ће бити објављен непосредно пред њихов долазак и оставити сасвим довољно времена до избора у Израелу, 2. марта. Биће то сјајан план од кога ће користи имати сви који тада буду у Вашингтону, што је директно пропорционално погубности за оне који живе на Блиском истоку.

Док поједини сенатори спавају, играју игрице, решавају укрштене речи и праве авионе од папира, (не само републиканци него и демократе) током бескрајних саслушања у процесу опозива Трампа, амерички председник прати агенду јаких потеза, покушавајући да пре избора обезбеди неки брзи мир или експлозивни рат; Нетанијаху ће америчким планом покушати да поново прибави имунитет од судског процеса, а Ганц ће Трампов мир такође искористио у својој кампањи. Што би Трамп рекао: „Сви желе мир – Израелци желе мир, Палестинци желе мир, само неће сви то и да кажу”.


ВЕЛИКА ПЕТОРКА: С друге стране, Путин је искористио обележавање Холокауста да у Јерусалиму изнесе свој очигледно добро промишљен план да се ове године организује састанак шефова држава сталних чланица Савета безбедности УН. Поред Русије то су САД, Кина, Француска и Велика Британија. У време када су УН по готово свим питањима подељене, а резолуције се усвајају по већ устаљеним клубовима, самит пет нуклеарних сила „посебно одговорних за очување развоја човечанства”, био би сигнал да они нуклеарни физичари у Чикагу следећег пута мало врате казаљку.


Говорећи да би то био самит „држава које су дале главни допринос поразу агресора” (што је заиста претерана класификација), руски председник је рекао да се он може одржати у било којој земљи, било где у свету где би било згодно његовим колегама. Није пропустио да дода да се ове године у Москви обележава 75. година завршетка Другог светског рата, али није говорио о томе да је после изједначавања нацистичких и комунистичких злочина на реду оспоравање руске улогу у победи и ревидирање њене улоге у почетку рата. Главни трик је у томе да би сусрет „велике петорке” могао да се одржи у Москви и да буде, попут Светског првенства у фудбалу 2018, прилика да Путин окупи државнике који не би радо прихватили његов позив на обележавање велике победе.


Од пет земаља које су сталне чланице СБ УН, све би имале користи. Само Кина није била заступљена у Јерусалиму, али се добри односи Путина и Си Ђинпинга и политичка и војна координација не доводе у питање. Емануел Макрон је већ пристао, нема сумње да је о томе обавештен и Трамп, који ће вероватно доћи „ако му унутрашње прилике то дозволе” Борис Џонсон свакако неће дозволити да Велика Британија изостане из тог клуба.


ВИРУСНА ЕКОНОМИЈА: Ако свет не уништи нуклеарна катастрофа, економију одређених популација још прецизније ће уништити вируси. Не треба бити молекуларни биолог па схватити да је потребно само десетак дана да неко на крајњем истоку поједе заражену змију или слепог миша, да нека лабораторија мало генетски модификује тај вирус и да милионски градови, па и државе, остану у карантину. Губици које ће претрпети Кина тек ће се израчунавати. Али нови вирус из Кине могао би изазвати озбиљну економску штету и другим државама на азијском континенту, уколико почне епидемија. То се догодило и пре 17 година, када је због вируса САРС-а цена нафте пала за трећину, а светска економија претрпела губитак од десетина милијарди долара. Паника је скупа за економију, а казаљка на сату онда може да иде и уназад.


(Политика)

bottom of page