top of page

Компаније посвећене дигиталној транзицији

Мађарске компаније нису јаке у иновацијама, али дигиталну транзицију схватају озбиљно, објавила је банка K&H, на основу сопственог индекса иновација. Ова банка редовно мери иновативну активност домаћег средњег и великог корпоративног сектора.



Међу подацима из друге половине прошле године, јасно се издваја тема дигиталне трансформације, при чему анкета показује да половина компанија наставља да се динамично развија у овој области. Сажетак показује да 60 одсто запослених у фирмама користи компјутер на послу. Проценат корисника интернета у сталном је порасту и достигао је 74 одсто, у поређењу са 49 одсто у првој половини 2021. године.


Проценат људи који користе преносиви рачунарски уређај за рад расте из године у годину и достигао је 56 процената у другој половини 2023, у односу на 39 процената у првој половини 2021. године.


Постаје уобичајена пракса да компаније детаљно анализирају велике количине дигиталних података које прикупљају. Проценат компанија које анализирају податке са друштвених режа, као што су коментари, у осетном је паду. Пре две године, десетак одсто фирми је пратило коментаре на друштвеним мрежама, али је у последњем истраживању само један проценат њих пријавио да то и даље ради.


Вештачка интелигенција (АИ) наставља да расте, а тренутно 11 одсто фирми користи ту технологију. Између два и пет одсто фирми користи вештачку интелигенцију за предвиђање, оптимизацију, визуелну обраду података, препознавање лица и слика или за машине које се самостално крећу. Око пет процената компанија је користи за препознавање говора или за машинско превођење. Ово је значајно повећање у односу на резултат забележен пре шест месеци. Након тропологодишњег минимума од три до четири процента, до друге половине 2023. године, 10 процената компанија је пријавило да користи вештачку интелигенцију за аутоматизацију процеса.


Банка K&H објављује индекс иновација од 2021. године. Прошлогодишње прикупљање података обављено је између 18. септембра и 10. октобра, а телефонски је интервјуисано 360 менаџера иновација из средњих и великих компанија са годишњом продајом већом од 300 милиона форинти (787.733 евра).

bottom of page