top of page

Кон: Повластице за вакцинисане

"Иако улазимо у нешто бољу епидемијску ситуацију, још увек је не можемо назвати повољном. Наредних дана ћемо са сигурношћу моћи да кажемо да ли има неких последица због спојених празничних дана за Ускрс и 1. мај. Мислим да је све мања могућност за то јер је јасно да долази до успоравања активности вируса, а истовремено расте број вакцинисаних", каже примаријус др Предраг Кон, епидемиолог Градског завода за јавно здравље и члан Кризног штаба за сузбијање ковида 19.


Доктор Kон, у разговору за београдску „Политику” даје своје виђење тренутног стања с вирусом корона и наглашава да је циљ државе да се што пре вакцинише 50 одсто одрасле популације, као и да прође две недеље од када су људи добили другу дозу цепива.

„Тада ћемо достићи тај жељени имунитет. То се може догодити за неких пет-шест недеља. Зато треба бити стрпљив. ​Морамо да створимо ситуацију да вирус више нема где да се преноси, али то неће бити трајно. Глобално је вирус и даље врло активан, а ми смо део света. На јесен, у октобру, видећемо да ли ће вирус опет узети маха. Зато је важно да се сада припремимо за јесен. Имамо довољно времена и вакцина”, напомиње др Кон.

Кажете да је битно да достигнемо имунитет са 50 одсто вакцинисане популације. Међутим, неки епидемиолози и имунолози сматрају да то није довољно и да је потребно да се вакцинацијом обухвати минимум 80 одсто популације. - Неки мисле да је колективни имунитет само вакцинација, а то није тако. Ово је активан процес и ми не можемо да занемаримо да пандемија траје више од годину дана и да је код више од 700.000 људи у Србији утврђено да су имали вирус. Они су природним путем стекли имунитет. Знам да неки сматрају да 95 одсто људи треба да буде вакцинисано. Али то за ову болест није тако. Рецимо, за мале богиње је то случај јер је то веома заразно обољење. Ако једна особа оболи, она може да зарази од 15 до 17 особа. Зато је против те болести потребна вакцинација 95 одсто популације. Код ковида-19 је случај да једна особа зарази између три и пет особа. Иначе, да нема вакцине против короне и да смо стицали колективни имунитет природним прокужавањем, онда би морало да прође од две до три године. Много зависи и од примене епидемиолошких мера јер мање људи оболева.

А зашто је баш 21. јун одабран као датум када може да се каже да смо стекли имунитет и да ће неке од мера бити попуштене и дозвољено одржавање разних прослава? - Процењује се да ће тада бити вакцинисано 50 одсто популације с обе дозе цепива. То је основни разлог. Али да ли ћемо то достићи, велико је питање. Зато је сада битна ангажованост локалне самоуправе. Они морају да позивају грађане на вакцинацију. То се посебно односи на младе до 40 година, не зато што су они угрожени, већ зато што је у тој популацији најмање вакцинисаних до сада и долази доба године када су они најактивнији и доста се друже. Сви желе да иду на прославе матура, петогодишњице и десетогодишњице матуре, славља, свадбе, обележавања пунолетства… Зато је битно да се што више њих вакцинише. Никакав проблем неће бити одржавање матура ако се окупљају само они који су заштићени вакцином или зато што су прележали болест, али и ако се пре скупа тестирају на ковид и долазе с том потврдом. Тада су услови за окупљање безбедни. Експерименти у свету с организацијом концерата не служе ничему другом него да се потврди то о чему говорим.

Мислите ли да ћемо ускоро моћи безбедно да присуствујемо слављима? - Био сам скептичан да ће то бити могуће. Више верујем у спуштање активности вируса. А да би се омогућила славља, у вакцинацију морају да се укључе и млади и да дођемо до колективног имунитета. Деца која иду на прославу матуре неће бити угрожена, али ће бити угрожени старији којима могу да пренесу вирус. Сада је последњи моменат да се и они вакцинишу и стекну имунитет до организовања матуре. Организатор догађаја има право да каже услове ко може да присуствује скупу у кафани и нико неће моћи да га оптужи за дискриминаторски однос. Он може свим званицама да каже да дођу само они који су вакцинисани. Али то су сада само промишљања. Тешко је веровати да ће то бити обавеза.

Колико ће 3.000 динара које држава даје вакцинисанима и разне стимулације компанија утицати на то да се више особа вакцинише? - Различите стимулације послодаваца, али и планирање путовања с потврдом о вакцинацији без додатних трошкова за ПЦР тестирање или антигенског теста су важне. Све је то логично и има само један циљ: да се вирус потисне до те мере да се протера из земље. То је могуће с више од 80 одсто вакцинисаних. Нажалост, и стимулација од 3.000 динара је утицала на неке људе да се имунизују. Кажем нажалост јер бисмо ми волели да то буде због свести људи, али је очигледно да је и таква врста стимулације корисна. За то се пријављују људи који нису против вакцинације.

Да ли сте чули за случајеве да неки људи одлазе на различите вакциналне пунктове више пута да добију вакцину и да траже да им се на лицу места исплати тих 3.000 динара? - Људи то не треба да раде јер могу себи да наштете. Не знамо како би реаговао организам који добије више доза цепива. На срећу, компјутерски систем не дозвољава да се тако нешто у пракси догоди.

Дешава се да наши људи на граничним прелазима добију папир у коме пише да морају у карантин или да ураде ПЦР тест. Да ли они који су вакцнисани уместо тога треба да пошаљу имејл с потврдом о вакцинацији? - Наши грађани који се враћају у земљу, ако су вакцинисани, немају никакве потребе да било шта од тога раде.

А шта је са људима који су вакцинисани у другим земљама и долазе у Србију? - Донета је одлука на Kризном штабу да се признаје вакцинација која је обављена у иностранству и очекујемо да ће реципрочно то бити прихваћено између земаља. Са Грчком већ имамо такву ситуацију.

Неке земље су већ упутиле саопштења да не признају вакцинацију руском и кинеском вакцином. Како то коментаришете? - То би требало да буде регулисано међународним здравственим правилником. Али ту постоји једна празнина – да свака земља може самостално да одлучује које вакцине признаје. Неке земље су донеле одлуку да признају само вакцине које је одобрила Европска агенција за лекове и медицинска средства. Мислим да то није у складу с међународним здравственим правилником. То ће временом да се регулише, али је питање да ли ће захватити ову летњу сезону. Биће прихваћена временом и руска и кинеска вакцина, али то не иде тако брзо.

Неки медији вас прозивају да нисте доследни у изјавама које се тичу давања евентуално треће дозе вакцина и мерења нивоа антитела. Да ли сте мењали мишљење о томе? - Често много тога зависи од преношења информација. Дозвољавам могућност да су људи погрешно схватили оно што сам рекао или да сам можда недовољно јасно рекао. Тренутно нема говора о давању треће дозе вакцине. Да би се донела одлука о томе, неопходна су истраживања и да се јасно одреди коме се она даје. Таман посла да се сада сви тестирају и проверавају да ли имају антитела, то је потпуно непримерено и непотребно. Само присуство или одсуство антитела није довољан податак да би се рекло да ли је неко имун или није. Ако неко има антитела, тиме се потврђује да постоји имунолошки одговор и степен заштите који је вероватно довољан да заштити особу од саме болести. Али, то не значи да онај ко нема уопште антитела није заштићен јер постоје и други нивои заштите. Након клиничких истраживања биће јасно ко треба да прими трећу дозу у односу на узраст, за коју вакцину, да ли ће то бити наглашено и за људе с одређеним болестима или ће правило важити за све ако се утврди да немају антитела. Дешавало се да грађани долазе на вакциналне пунктове с папиром да су урадили анализе и да немају антитела и тражили су трећу дозу. Нико у овој земљи не може да даје трећу дозу. Када би неко дао трећу дозу, начинио би прекршај.

bottom of page