top of page

Кочиш види стране финансијере

Финансијери из иностранства још увек покушавају да обезбеде успостављање проратне левичарске владе у Мађарској, рекао је лидер посланичке групе Фидеса Мате Кочиш у интервјуу државном Радио Кошуту.



Он је рекао да је 2022. године постало јасно да се мађарско лево крило финансира из иностранства. „Мислим да ово није стало: левичарска проратна реторика је и данас очигледна, баш као што је то случај у западној Европи. Рат у Украјини био је у фокусу политичког дискурса, при чему је Мађарска на страни мира, а западна Европа ради у корист рата", истакао је Кочиш.


Додао је да се чинило да је неколико европских партија на путу да обезбеди довољно места на изборима за Европски парламент како би формирали нову политичку јединицу са „европским интересима у срцу". Рат, рекао је, није у интересу Европе.


„Американци можда имају интерес, Руси могу имати интерес, али сада се широко сматра да рат није европски интерес“, додао је он.


Позивајући се на „још једног Петра Мађара“, рекао је да се „нови месија" појавио још 2022. „када се звао Петер Марки-Зај, а рецепт је исти“. Рекао је да се циљеви страних финансијера нису променили: да се збаци или ослаби актуелна антиратна мађарска влада.


Позивајући се на званичну истрагу о страном финансирању странака, према Закону о заштити суверенитета, он је рекао да ће страни финансијери учинити све да заобиђу правила. „Ове методе за заобилажење правила су без дна; не можете да се заштитите од свега“, рекао је он.

bottom of page