top of page

Лазар: Мађари морају остати независни

Мађари у 21. веку морају да одрже независност и бране вредности и интересе нације у глобалној конкуренцији, рекао је Јанош Лазар, министар грађевинарства и саобраћаја у Дебрецину, на истоку Мађарске.



На свечаности поводом обележавања годишњице првог заседања Мађарског парламента у избеглиштву током револуције, 9. јануара 1849. године, Лазар је подсетио да је одговор на светску кризу из 2008. био да је "пут напред после такве катастрофе значио дубљу интеграцију и предају нација". По њему, од тада се тежи "светској влади".


"Због тога је било јединствено када је наша влада кренула израду новог устава, који јасно дефинише место и улогу Мађарске у овом глобализованом свету и ставља акценат на мађарски суверенитет, самопоуздање и заштиту националних интереса и вредности", рекао је и додао у 21. век "улазимо амбицијом да Мађарску учинимо најјачом и најатрактивнијом нацијом и заједницом јужно од Карпата", каже он и поручује да тај циљ захтева просперитет, развој и раст.


Јанош Лазар је истакао да би Дебрецин требало да постане један од најјачих градова у источном региону земље: „Желимо да Дебрецин претворимо у град као што је Хамбург у Немачкој: један од главних градова региона. Поред развоја фабрика, за то би било потребно 700 милијарди форинти (1,8 милијарди евра), за развој инфраструктуре која би служила потребама фабрика, јер би становништво тада могло да се повећа за 50.000 људи".


bottom of page