top of page

Ланци: Нова канцеларија ће истраживати и пријављивати, а не кажњавати

Новооснована Канцеларија за заштиту суверенитета Мађарске имаће задатак да обезбеди транспарентност предстојећих избора за локални и Европски парламент и предизборне кампање и то ће бити њен први велики задатак, каже Тамаш Ланци, који је именован за руководица овог тела.



Нови челник Канцеларије је за државну телевизију потврдио да ће она почети рад најкасније 1. фебруара и најавио да ће то тело имати задатак да „заштити економски, културни, медијски и политички идентитет и независност земље“.


Ланци каже да ће Канцеларија имати првенствено аналитичке и задатке утврђивања чињеница, да „неће покретати истраге, нити санкционисати било кога“. Додаје да ће сарађивати са другим агенцијама, „објављивати евентуална кршења закона и пријављивати такве случајеве надлежним државним органима. Канцеларија ће, тврди он, „скретати пажњу законодаваца на било који правни недостатак или потребу за деловањем органа“.


Као пример, навео је да актери нелегалног финансирања странака могу бити осуђени на затворску казну, али „њу неће изрећи канцеларија, већ одговарајући државни орган“. Нова канцеларија ће имати задатак да „спречи покушаје страних лица да утичу на изборе и ако уочи знаке таквих активности, упозориће власти“, рекао је он.

bottom of page