top of page

ЛМП тражи саслушање двојице министара

Опозициони ЛМП је предложио да се у парламентарном Одбору за одрживи раст саслушају Петар Сијарто, министар спољних послова и трговине, и министар енергетике Чаба Лантош, поводом планови за отварање фабрика батерија у Мађарској.



Обраћајући се на онлајн конференцији за новинаре, шеф одбора Ласло Лорант Керестеш, рекао је да је постављао питања потрошњи воде у постојећим и планираним фабрикама батерија „на званичним форумима“, али да је добио одговор да су те информације тајне.


Поред двојице министара, требало би да се саслушају и представници фабрика батерија, рекао је он. ЛМП захтева информације о томе у којој мери влада планира да користи водне ресурсе, које утицаје на животну средину и ризике то укључује и колика штета по јавне интересе је до сада проузрокована.


"Треба да знамо како је могао да настане такав хаос у лиценцирању погона батерија и ситуација попут оне у Геду, у централној Мађарској, где владина канцеларија није обавезала произвођача да спроводи активности надзора", рекао је Керестеш.


Он је рекао да, док је водоводни систем у Мађарској на ивици колапса, влада троши велика јавна средства да подмири потребе за водом произвођаче батерија. Најважнији задатак и највећи изазов данас је заштита водних ресурса, рекао је он и додао да то треба третирати као национални стратешки приоритет.


Он је рекао да влада продаје водне ресурсе страним произвођачима батерија, уз велики ризик по животну средину. Керештес је такође напоменуо да ће 9. фебруара бити организован протест у Дебрецину, поводом плана да се тамо изгради кинеска фабрика акумулатора.

bottom of page