top of page

Лоринц: Тужно је што криминалци излазе из затвора као богаташи

Опозиционе странке "помажу заташкавање да има оних који профитирају од затворског бизниса", рекао је данас шеф посланичке групе владајуће Хришћанско-демократске народне партије (КДНП) Лоринц Нача, констатујући да “ниједна левичарска странка није подржала предлог владе да обустави исплату надокнаде затвореницима који се жале на лоше затворске услове.

Нача је нагласио да од масовних тужби за одштету, које назива "затворским бизнисом", користи имају адвокати повезани са левичарском опозицијом и "Шорошевом мрежом". Он је рекао да је „неправедно и одвратно“ то што ће „насилници, убице и разбојници из затвора излазити као милионери“.


„Ово ће поткопати веру људи у праведност Мађарске. То је бескрупулозна злоупотреба закона у сврху бизниса, која се мора зауставити", рекао је овај посланик.


Министарка правде Јудит Влада јуче је изјавила да ће влада поднети предлог за обуставу исплата одштете затвореницима који туже државу због лоших услова у затворима, након што је држава, углавном пресудама суда у Стразбуру, обавезана да исплати милионска обештећења затвореницима.


Она је додала да ће предлог који има за циљ окончање „непоштене праксе“ бити поднет најкасније за недељу дана, а Парламент ће о њему расправљати по убрзаном поступку. Исплате ће бити обустављене док се не измене правила о компензацији за лоше услове у затворима, рекла је она, додајући да је за то потребан шири јавни консензус. На основу резултата анкете јавности, назване "Националне консултације", биће припремљено одговарајуће ново законско решење.


До сада је на основу 12.680 пресуда оштећенима додељено 9 милијарди форинти (27 милиона евра), а 10 посто укупног износа је исплаћено, напоменула је министарка. Нова правила ће, према њеним речима, имати за циљ да у први план ставе права оних који се жале на услове у затворима, а не адвоката, рекла је Јудит Варга и додала да ће убудуће надокнаде бити исплаћиване директно затвореницима, а не њиховим адвокатима.

bottom of page