top of page

Лоша и добра вест за Орбана

Премда ће Бајденов долазак на власт у Америци вероватно бити политички штетан за владу Виктора Орбана, промена у Белој Кући могла би да донесе Мађарској економску корист, сматрају аналитичари.


Према порталу euronews.com, протекционистичка економска политика и нетрпељивост према сексуалним и етничким мањинама повезали су Трампа и Орбана, односно Вашингтон и Будимпешту у последње четири године. Међутим, упркос идеолошкој блискости, Мађарска није имала нарочите користи од овог односа на спољнополитичком плану, а ни у области финансија. Стога би владавина Џоа Бајдена могла да донесе промене у односима двеју земаља.


Према аналитичару портала Political Capital, Виктор Орбан је више "уметник" који настоји да одржи равнотежу, него што је происточни диктатор. Ужива у сигурности коју пружају Европска унија и НАТО, али намигује и Русији и Кини. Стога ће ће критике из Вашингтона свакако бити учесталије него до сада, па ће мађарски премијер имати мање могућности за овакве маневре. Мађарска влада се неколико пута изјаснила у корист Доналда Трампа, а министар спољних послова Петер Сијарто неколико пута је критиковао Џоа Бајдена током председничке кампање, због сумњивих пословних активности његовог сина у Украјини, пише овај портал и додаје:


"Обамин бивши потпредседник и даље подржава либералне вредности и извоз демократије, па је Мађарску у једном од својих скупова поменуо међу негативним примерима у том погледу. Бајден добро познаје Мађарску откако је провео медени месец на језеру Балатон, а као потпредседник је био посвећен политици у централноевропском региону. Штавише, његов државни секретар биће Ентони Блинкен, чији је отац службовао као амбасадор у Будимпешти, а међу његовим пријатељима је и Џорџ Шорош."


Занимљиво је да са економског становишта Бајденова владавина може бити корисна за Мађарску, јер је Трамп водио трговински рат против Европске уније и желео да значајно повећа порезе који утичу на увоз европских аутомобила, што би знатно нашкодило мађарској индустрији, оцењују посматрачи.


bottom of page