top of page

Марки-Зај о српско-мађарским односима

Kандидат за премијера уједињене опозиције на изборима у Мађарској 2022. године Петер Марки-Зај, изјавио је да жели да задржи "све позитивне и добросуседске односе које је постигла актуелна власт".


„Мислим да је у интересу и Срба и Мађара који живе у Србији да две земље одржавају веома добре односе, да сарадња буде континуирана, да се два народа прихватају срдачно и поштују културу оног другог. Ја бих то и продубио, у смислу да бих волео да млади у мађарским школама уче више о српској култури и српском језику“, рекао је Марки-Зај у интервјуу за портал "Слободни Мађар со".


Додао је да се основни речник може научити за пола године и навео да не види никакву препреку да мађарски ђаци науче барем словачки, румунски и српски језик у школама.


„Важно је да упознамо културу једни других како бисмо знали шта је православна црква, православна вера, како се оне разликују од западног хришћанства. Било би корисно да се на овај начин и на школском нивоу промовише међусобно разумевање. Ја имам један овакав сан“, казао је Марки-Зај.

bottom of page