top of page

Мађар: Две године ванредног стања без склоништа

Петер Мађар је јавно упитао да ли је тачно да у Мађарској има довољно склоништа за пријем једва неколико стотина хиљада људи и додао да у многим насељима чак ни сирене цивилне заштите не раде.



Донедавни члан Фидеса, а сада опозиционар, Петер Мађар, каже да је у Мађарској, на незабележен начин у Европи, већ две године на снази ратно стање и да се у вези с тим деловање владе спроводи декретима. Стога, поручио је премијеру, очекује искрен одговор на питање да ли су тачне вести да има довољно склоништа за једва неколико стотина хиљада људи и да се многа од постојећих тренутно претварају у профитабилне објекте? Ако јесте, чија је одговорност, упитао је он.


Мађар је влади упутио и питање да ли је тачно да у многим мађарским насељима не раде чак ни сирене цивилне заштите које би могле да упозоре становништво у случају праве ванредне ситуације. Како то да нико у Мађарској не зна план за ванредне ситуације на основу којег би се знало ко, када и шта да ради у случају терористичког напада, природне катастрофе или спољног напада, пита Мађар.


"Како је могуће да, док наша земља има свега неколико хиљада стручно обучених војника, стотине њих буду послате у Чад, док се у нашем суседству води крвави рат? Зашто је 1.800 добро обучених војника отпуштено из службе?", гласе нека од његових питања.


Бивши супруг донедавне министарке правде Јудит Варге, још је у недељу на премијеровој Фејсбук страници споменуо питање склоништа. Тада је Виктора Орбана у одељку за коментаре његовог видеа, који иначе не садржи практично никакве нове, суштинске информације, питао колико људи у ком насељу има одговарајућа склоништа и ако већина грађана нема приступ тим објектима, зашто је онда земља већ две године у ванредном стању.

bottom of page