top of page

Мађар објавио снимак на коме Јудит Варга говори о корупцији у влади

У јавности се појавио аудио-снимак снимак Петера Мађара, бившег супруга раније министарке правде Јудит Варге, у коме она тврди да су високи владини функционери укључени у измене документације у актуелном суђењу за корупцију, које се одвија против њеног некадашњег заменика.



Петер Мађар је поделио на друштвеној мрежи снимак гласа, наводно начињен у резиденцији његове бивше супруге Јудит Варге. Она на снимку наводи да је неко у канцеларији тужилаштва манипулисао документима у вези са случајем Волнер, преноси Телекс.


Као што смо раније писали, овај случај у који су укључени Пал Волнер, бивши државни секретар Министарства правде и Ђерђ Шадл, бивши шеф Мађарске коморе извршитеља, један је од већих корупционашких скандала у који су умешани јавни функционери у Мађарској.


Тужилаштво терети оптужене зато што је, како се тврди, Шадл редовно подмићивао Волнера, плативши му укупно најмање 83 милиона форинти (209.372,90 евра), да би утицао као државни секретар и заменик министра у Шадлову корист. Овај утицај је наводно искоришћен да се обезбеди именовање извршитеља којег је изабрао Шадл, у замену за мито. Оптужбе за корупцију, имовинска кривична дела и прање новца подигнуте су против укупно 22 особе у вези са овим случајем.


Мађар тврди да је снимак који је објавио начињен у јануару 2023. године, током разговора у којем је Варга признала "повезаност са мафијашком владом из које нико није могао да побегне". На снимку, који траје мање од два минута, Варга, која је тада била на функцији министра правде Мађарске, тврди да главни тужилац Петер Полт „не контролише ситуацију“ у вези са суђењем за корупцију, што онемогућава „заштиту Шадла од гоњења".


У једном тренутку се на снимку може чути име Антала Рогана, министра који руководи кабинетом премијера и који има кључну улогу у влади, као и у јавном имиџу Фидеса. Варга тврди да је Роганово име, заједно са именима неких неименованих сарадника "уклоњено из доказа у случају Шадл".


Као одговор на Мађарове наводе, Јудит Варга се огласила на Фејсбуку, оптужујући га за уцену и злоупотребу. У свом побијању одговорности, она износи детаље о томе како је Мађар месецима користио снимак да би њоме манипулисао.


„Ужасно! Уцењује ме овим снимком више од годину дана. Петер Мађар је тајно снимио свог бившег супружника — мене — у нашем заједничком дому, а сада то користи да би унапредио своју политичку агенду. Таква особа не заслужује поверење”, пише Варга.


У другом делу своје објаве она прича о случају злостављања у њиховом браку, где је Мађар викао на њу, гађао је књигама и својим панталонама са каишем. То, наводно, није била усамљена појава у њиховој вези. Док је њен тадашњи муж наставио са злостављањем, прича Варга, она је стално певушила „лепу мелодију“, како би одагнала мисли од искушења. "Постала сам прилично вешта у томе", написала је она.


Што се тиче валидности изјаве, Варга је рекла да је Мађар почео да јој прети када је инсистирала на разводу. „То је био повод за овај снимак... Спремао се да ме уцени. Провоцирао ме је, читајући трачеве из штампе. Пошто ме је данима терорисао, рекла сам му шта жели да чује да бих што пре побегла. У стању застрашивања, људи говоре оно што не мисле“, додала је бивша министарка.


Гергељ Гуљаш, министар у кабинету премијера, такође је одговорио на Мађареву објаву на Фејсбуку, рекавши: „Много буке око ничега. Балон је искочио! Кућни спор са женом која је била застрашена нема никакве везе са јавним животом. Петер Мађар је нови Марки-Зај (бивши кандидат за премијера - прим ур.). Једина разлика је у томе што Петар Марки-Зај није терорисао своју жену“, рекао је Гуљаш.


Петер Мађар се јутрос појавио на саслушању у Канцеларији главног тужиоца и одговарао на постављена питања.

bottom of page