top of page

Мађар омасовљује свој покрет

Бивши супруг раније министарке правде Јудит Варге, Петер Мађар, оганизовао је у суботу увече масовни антивладин протест и поручио да се решење не може очекивати само од њега.



„Неће бити довољно само седети у фотељи и постављати коментаре. Данас је овде наш трг, улице Пеште, али морамо да вратимо наа села и наше остале градове“, рекао је Петер Мађар својим симпатизерима који су испунили Кошутов трг, на скупу под називом "Национални марш и демонстрације за нову Мађарску".


„Ми Мађари ћемо се ујединити. Стенд ап, Мађари! Није битно да ли је неко конзервативни грађански демократа, национални либерал или социјалдемократа, није битно да ли је мушкарац или жена, старији или млада особа, самац или са породицом, верник или атеиста. За нас се само једна ствар рачуна: ако неко жели да учини нешто за безбедну будућност, за своју земљу, своју децу и своје унуке“, рекао је Мађар.


„Вратићемо нашу земљу корак по корак, циглу по циглу и изградити нову државу, суверену, модерну и европску Мађарску“, додао је он.


Мађар је најавио учешће на изборима за Европски парламент 9. јуна. Обећао је да ће представити странку уз помоћ које ће се то изборити „када за то дође време”. Он је додао да жели да постигне резултат који ће бити „први ексер у ковчег НЕР-а”. Каже да очекује пријаве за листу ЕП-а и да ће услови бити доступни у онлајн верзији од данас.


Петер Мађар је рекао да ће 9. јун бити одлучујући дан за будућност, нудећи алтернативу Мађарима. Рекао је да ће путовати по земљи наредна два месеца.


Говорећи о везама Мађарске са Европском унијом, Мађар је указао на важност суверене Мађарске и јаке Европске уније, засноване на јаким националним државама. Он је предложио да се дебате о владавини права окончају и да се финансијска средства ЕУ доведу у Мађарску што је пре могуће, додајући да ће одмах обезбедити да се земља придружи Европском јавном тужилаштву и да ће настојати да се укључи у конструктиван, али критички дијалог са институцијама ЕУ, истовремено одбацујући појам федералне европске супердржаве, и истински подржавају мађарску економију.


Он је Ференца Ђурчања, шефа опозиционе Демократске коалиције, назвао стубом и заштитником НЕР-а. Рекао је да је тандем премијера Виктора Орбана и Ђурчана био непромењен већ 20 година и позвао на „почетак нове ере у Мађарској“.


Мађар је рекао да дете у опасности данас не може да рачуна на искрену и брзу помоћ. Он је тражио да се онолико новца колико је влада потрошила на пропаганду, упути жртвама дечјег дома у Бичкеу.


Магиар је најавио оснивање удружења под називом "Буди промена", коме би се његови симпатизери и присталице могли придружити. Он је рекао да ће то удружење обезбедити правни оквир за њихову сарадњу и омогућити свакоме да пружи подршку за заједничке циљеве волонтерским радом, саветовањем или материјалним прилозима. Говор је завршио поруком: „Састаћемо се на Дан мајки!“.


Марш до Кошутовог трга почео је на Тргу Деака Ференца, а предводио га је Мађар. Он је стајао иза транспарента на којем је писало „Устаните, Мађари! Не бојте се!" Дописници МТИ-а са лица места су јавили да се у маси вијоре заставе Мађарске, ЕУ и Рома. Могла се видети и велика швајцарска застава као и неколико табли са називима мађарских насеља.


Учесници су узвикивали „хоћемо промену“ и „залагаћемо се за нашу земљу“, док су неки носили плакате „Продаје се Орбанов режим или се мења за земљу која је погодна за живот“, „Не плашимо се“ и „Желим да живим и овде, код куће“.


На сцену су изашли и Јанош Нађ, градоначелник Сигетсентмиклоша који се на последњим изборима кандидовао под окриљем уједињене опозиције, пастор реформисане цркве Золтан Тар и оперска певачица Андреа Рошт.


Петер Мађар је нови политичар доларске левице, а левица би одвела Мађарску у рат, изјавио је у суботу директор комуникација владајуће Демохришћанске странке, савезника Фидеса, Тамаш Менчер. Он је на видео-снимку на Фејсбуку рекао да је Мађар био „тачно као Петар Марки-Зај и да га подржавају потпуно исти људи који су подржали Петера Маркија-Заја”.


„Не заборавимо да би долар који је остао уништио мир и безбедност Мађарске, одвели би нас у рат", поручио је овај функционер владајуће коалиције.

bottom of page