top of page

Мађар осумњичен да је „страни плаћеник“

Након писања провладиног дневника „Мађар немзет“ о томе како се новоформирани опозициони покрет Петера Мађара финансира из иностранства, државна Канцеларија за заштиту суверенитета саопштила је да покреће истрагу ради утврђивања чињеничног стања у овом случају. Наводи се да се сумња и да су "страни и мађарски субјекти који су покушали да утичу на изборе у Мађарској 2022. Године и имали активну улогу у неколико кампања у ЕУ, поново циљали на мађарске изборе".



Агенција МТИ пренела је да је у току неколико кривичних поступака против чланова мреже компанија за које се сумња да су умешане у овај случај. Како преноси „Мађар незмет“, осим Петера Мађара и његовог покрета „На ноге, Мађари!“, под лупом Канцеларије за заштиту суверенитета су и функционери Мађарске социјалистичке партије, Демократске коалиције, као и Петер Марки-Зај, кандидат опозиције за премијера на протеклим изборима.


У чланку „Мађар немзета“ споменуте су и фирме за које се сумња да су биле финансијери, односно посредници у финансирању ових политичких актера, али су представници тих компанија те оптужбе демантовали.


Према Закону о заштити суверенитета, донетом крајем прошле године, свако ко прихвати страни новац као члан, представник или сарадник кандидата који учествује на изборима, чини кривично дело. За ову врсту преступа предвиђена казна до три године затвора. Истовремено, особа која се кандидује на изборима мора да се изјасни да неће користити средства из иностранства. Уколико Државна ревизорска служба утврди да је кандидат прекршио одредбе закона, он ће морати да плати казну дупло већу од износа који је добио из страног извора.


Петер Мађар је на својој Фејсбук страници реаговао на покретање поступка, рекавши да је Тамаш Ланчи, председник „такозване Канцеларије за заштиту суверенитета, који ради за пет пет милиона форинти месечно, покренуо истрагу против њега због покушаја утицаја на странца“.


"Драги Томи, драго ми је што радиш за толики новац. Препоручујем ти да контактираш и Фидес, као и председника Државног ревизорског уреда који зарађује шест и по милиона форинти месечно и питаш их колико су милијарди форинти годишње од 2015. трошили на америчке гуруе за кампање владајуће странке, за мајсторе пропаганде мржње, и како Виктор Орбан шаље милијарде форинти мађарских пореских обвезника на скоро све балканске изборе, али и на француске. Чекам твој позив!“, објавио је у свом коментару на Фејсбуку Петер Мађар.


Лист „Мађар немзет“ је након покретања поступка од стране Канцеларије за заштиту суверенитета, саопштио да је чланак у коме су изнете сумње да Мађара финансира страни извор, објавио на основу изјаве његове бивше супруге, донедавне министарке правде Јудит Варге, у којој она потврђује да је та информација тачна. 


Фирма „Датадат“ је издала саопштење у којем се каже да, „супротно лажној оптужби коју је објавио провладин лист“, та фирма, нити било који сегмент њеног система, немају пословни однос са Петером Мађаром, а ни са било којом другом страном или удружењем везаним за њега“. Ова компанија је прошле године на суду добила процес против портала „Индекс“, због сличних тврдњи које су се показале као неосноване. Суд је тада наложио овом медију да оштећеној страни исплати већу суму новца и уклони чланке са лажним подацима са свог портала.


Тамаш Менцер, државни секретар за комуникације, рекао је на седници парламента да "проратна позиција ради против мађарских интереса“, јер "заступа интересе оних од којих прима доларе". Петера Мађара назвао је „новим левичарским вундеркиндом“ и „проратним политичарем“, додајући да је он „нови политичар доларске левице“ која би, „одвела Мађарску у рат“.


Бившег супруга Јудит Варге Манцер је упоредио са Петером Марки-Зајем, рекавши да га подржавају исти исти људи који су били симпатизери бившег кандидата опозиције за премијера. Уједно је оптужио „доларску левицу“ да би, у случају да дође на власт, „уништила мир и безбедност Мађарске и увукла земљу у рат“.


Иначе, у Мађарској је у току интензивна медијска кампања против Петера Мађара, који је недавно напустио владајуће крутове и одлучио да оснује нову опозициону странку. Улице Будимпеште препуне су плаката који бирачима треба да сугеришу да је Мађар „страни плаћеник“ и „проратно оријентисан“. Видео-клипови са сличним порукама емитују се и на Јутјубу и друштвеним мрежама, а званични наручилац је једна од цивилних организација за коју опозиција тврди да је блиска влади. Све ово дешава се само два месеца уочи избора за Европски парламент, на којима је и Мађар најавио учешће.


 

 

 

bottom of page