top of page

Мађари у ЕП предлажу њихов модел декларације о имовини

У писму председнику Европског парламента Роберти Метсоли и шефовима политичких група, мађарска владајућа странка Фидес позвала је на усвајање мађарског модела декларације о имовини, "како би се повратило поверење јавности, које је пољуљано корупцијом у Бриселу и како би се створила већа транспарентност".



Потребна је хитна, чврста акција да се врати поверење јавности, наглашава у писму Тамаш Дајч, шеф делегације Фидеса, који тврди да је Европски парламент умешан у "озбиљан корупционашки скандал, који је уздрмао већ нарушен кредибилитет ове институције и нанео непоправљиву штету имиџу институционалног система ЕУ у целини".


Осврћући се на спорове о владавини права, између мађарске владе и европских институција, Дајч је приметио да је прошлог лета, „у духу сарадње, у доброј вери и како би се спорови што пре окончали, мађарска Народна скупштина изменила свој систем декларације о имовини, тако што је дословно усвојила систем пријављивања имовине који користи Европски парламент".


"У јесен 2022. године, Европска комисија је прогласила неприхватљивим нови мађарски систем пријављивања имовине, који је идентичан законодавству Европског парламента, и захтева поновно усвајање претходног система", пише он и додаје да се мађарски парламент одмах вратио на првобитни, много строжи мађарски систем.


„Предлажемо да Европски парламент уведе садашњи систем пријављивања имовине Мађарске Народне скупштине, који је, када је поново уведен, у потпуности био у складу са стандардима владавине права Комисије и тиме би свакако могао допринети искорењивању корупције у Европском парламенту“, закључио је Дајч.


Члан Европског парламента из редова Фидеса Балаж Хидвеги је за државни Радио Кошут, рекао да нови потпредседник Европског парламента, социјалиста Марк Ангел, припада истом „корумпираном и манипуативном“ свету у Бриселу као и Ева Каили, која је затворена због корупционашког скандала и коју је он заменио. Он је истакао да би место потпредседника требало да припадне десничарској групи Идентитет и демократија (ИД), али се политички мејнстрим у Бриселу поново ујединио да дискриминише кандидата ИД.

bottom of page