top of page

"Мађарска енергетски безбедна"

Снабдевање Мађарске енергентима остаје стабилно, иако су испоруке руског гаса тренутно 88 одсто од уговореног обима, због техничких проблема са европским гасоводним системом, рекао је данас министар спољних послова Петер Сијарто, додајући да ће Русија надокнадити мањак испоруке.



Количина испорука гаса западној Европи знатно је смањена последњих дана, јер опрема потребна за рад система гасовода који је захтевао одржавање није могла да буде враћена на време, због санкција уведених Русији, цитирало је Министарство спољних послова Петра Сијарта, након његовог телефонског разговора са Александром Новаком, потпредседником руске владе задуженим за енергетику.


Сијарто је рекао да Мађарска добија 88 одсто гаса које би требало да добије из Русије, што је око 10,6 милиона кубних метара уместо 12 милиона кубних метара дневно. Додао је да енергетска безбедност Мађарске није угрожена.


Испоруке са југа се одвијају без прекида, а Мађарска преко Турске, Бугарске и Србије дневно добија 9,4 кубна метра гаса. Међутим, технички проблем је довео до благог успоравања испоруке из правца Аустрије, додао је он.


Рекао је да је мађарска влада затражила да Гаспром обезбеди испоруке јужном трасом гасовода, о чему ће стране обавити техничке консултације. Јужни коридор Мађарској пружа велику сигурност, јер се испоруке гаса том рутом одвијају без прекида, рекао је Сијарто и додао да се поново показало да је Мађарска донела исправну одлуку када је потписала дугорочни споразум о снабдевању гасом са Москвом, прошле године.

bottom of page