top of page

Мађарска и Кина рачунају једна на другу

Мађарска последњих година постаје главни европски партнер Кине, како због свог повољног географског положаја, тако и због чињенице да је једна од малобројних европских земаља које нису подлегле притисцима САД да затворе своја врата за кинеске инвестиције. Због такве отворености, на адресу владе премијера Виктора Орбана често стижу жестоке критике Вашингтона и Брисела.



Једна од значајних кинеских инвестиција у Мађарској јесте и управо завршена фабрика компаније БИД, највећег произвођача електричних возила на свету. Производња електричних аутомобила биће одлучујући фактор у европској економији, а пројекат БИД пружиће дугорочну гаранцију да ће мађарска привреда остати на путу раста, рекао је министар спољних послова Петер Сијарто на церемонији отварања фабрике и додао да је Мађарска сада постала дестинација број један за кинеске инвестиције у централној Европи.


Мађарско-кинески односи постали су интензивнији након што је 2013. објављена Иницијатива „Појас и пут”, којој се Будимпешта придружила две године касније. У септембру 2023. у Будимпешту је стигао нови кинески амбасадор, а мађарски премијер Виктор Орбан и владина делегација посетили су Кину у октобру, као учесници међународне конференције „Појас и пут”.


Орбан је тада изјавио да је то тренутно „најсвеобухватнија иницијатива светске политике”, а да је циљ Мађарске да буде „тачка сусрета Истока и Запада”. Кина је, према његовим речима, „поново постала центар света, довољно јака и богата да поново заузме своје старо место”.


„Предности кинеских инвестиција могу да искористе сви који желе да се придруже мрежи коју та земља ствара и финансира. Дакле, Кина има понуду. Нуди партнерство и сарадњу и не поставља политичке или идеолошке услове”, написала је на свом блогу Марија Шмит, генерална директорка будимпештанског музеја „Кућа терора”, након учешћа на конференцији.


Према речима Левентеа Хорвата, директора мађарског Евроазијског центра, учешће Виктора Орбана на форуму „Појас и пут” може се сматрати најважнијим догађајем мађарско-кинеске политичке сарадње у прошлој години, која је и иначе била богата билатералним активностима. Ове године навршава се 75 година од успостављања мађарско-кинеских дипломатских односа, а мађарско председавање Европском унијом у другој половини 2024. могло би још више да поспеши развој мађарско-кинеских односа, сматра Хорват.


Он подсећа да је Мађарска 2010. године најавила политику отварања ка Истоку, чиме је реаговала на промене у светској економији и на време почела да диверзификује економске односе. У последњих десет година, захваљујући томе, азијски удео у саставу страног обртног капитала у Мађарској повећан је са 18,8 на 34 одсто, у оквиру чега је Кина, са претходних један одсто, своје учешће повећала на девет процената.


Мађарска је често на удару критика западноевропских политичара, пре свега због сарадње с Русијом, али и са Кином. Према речима Хорвата, односи Будимпеште и Пекинга заиста постају све интензивнији, а све више кинеских компанија улаже у Мађарску. Међутим, та улагања и даље далеко заостају за западноевропским и за сарадњом коју Мађарска има са Западом, каже он и додаје да Немачка или Француска имају чвршће економске везе с Кином него земље централне и источне Европе заједно.


За то време, Мађарска настоји да иде сопственим спољнополитичким путем, па је на актуелни преображај светског поретка реаговала отварањем ка Истоку. Премијер Виктор Орбан приступио је таквој оријентацији уз слоган: „Пловимо под западном заставом, али у светској економији ветар дува са истока”.


У мађарским политичким круговима спомиње се могућност да кинески председник Си Ђинпинг ове године посети Будимпешту, поводом јубиларне годишњице мађарско-кинеских дипломатских односа. Очекује се да ће том приликом бити речи и о потешкоћама и недоумицама које у последње реме прате изградњу мађарског дела брзе пруге Будимпешта–Београд, што је такође једна од инвестиција Кине у овом региону.


Мађарско Министарство унутрашњих послова потврдило је да ће „полицајци Мађарске и Кине убудуће моћи заједнички да врше патроле, чиме ће помоћи да се побољша комуникација између грађана и власти двеју земаља, унапређујући унутрашњу безбедност и јавни ред”. Министарство је тиме одговорило на питања новинара да ли је тачно да ће кинески полицајци ускоро патролирати улицама мађарских градова. Како је саопштено из МУП-а, споразум о сарадњи има за циљ унапређење безбедности у туристичким зонама двеју земаља, током шпица туристичких периода и на манифестацијама које привлаче велики број људи.


Д. Ј.

bottom of page