top of page

Мађарска и Пољска очекују предлоге ЕУ

После данашњег састанка премијера Пољске и Мађарске објављено је да су оне отворене за нове предлоге Европске уније у вези са њеним буџетом и пакетом за економски опоравак од пандемије корона вируса. Буџет и пакет за опоравак, укупне вредности око 1.800 милијарди евра, требало је да ступе на снагу у јануару, али је то сада неизвесно због блокаде две централноевропске чланице Уније.


Варшава и Будимпешта блокирају усвајање седмогодишњег буџета ЕУ од 1.074,3 милијарде евра и пакета за економски опоравак од 750 милијарди евра, јер се противе успостављању механизма који предвиђа ускраћивање средстава чланицама Уније чије владе урушавају демократске стандарде. За урушавање тих стандарда и владавине права Брисел годинама оптужује управо Пољску и Мађарску.


Премијери Пољске и Мађарске, Матеуш Моравјецки и Виктор Орбан, вечерас су у Варшави 90 минута разговарали о протестној стратегији за самит ЕУ 10. и 11. децембра, као и за каснији састанак Европског савета који треба да одобри преко потребан пакет за опоравак и буџет за период од 2021. до 2027. године.


Портпарол пољске владе рекао је после састанка да су Варшава и Будимпешта „отворене за нове предлоге“ ротирајућег председништва ЕУ на чијем је челу Немачка до 31. децембра: „Желимо да нагласимо да споразум о буџету мора да буде усклађен са оснивачким уговорима ЕУ и са споразумом који су лидери постигли у јулу“, рекао је портпарол Пјотр Милер.


Пољска и Мађарска страхују да би могле да буду погођене новим механизмом, везаним за финансијски пакет, који предвиђа да се средства не дају чланицама ЕУ које се "не придржавају стандарда Уније по питању владавине права".


Моравјецки и Орбан наводе да је такво условљавање супротно уговорима ЕУ, док страхују да ће механизам условљавања начелом владавине права бити коришћен као „идеолошко оружје“ за кажњавање њихових држава. Вечерашњи састанак био је њихов други о том питању за мање од недељу дана.


Буџет и пакет за опоравак, укупне вредности око 1.800 милијарди евра, требало је да ступе на снагу у јануару, али је то сада неизвесно због блокаде две централноевропске чланице Уније. Спор доводи у питање исплату средстава преко потребних за санирање економских последица новог таласа заразе корона вирусом који прети да гурне Европу у нову рецесију.


Ако лидери ЕУ не постигну договор о буџету до краја године, блок 27 земаља ће наставити да троши новац, али ће на располагању имати ограничене ресурсе, пошто ће сваког месеца моћи да троши највише дванаестину буџета за претходну финансијску годину. Многи пројекти за Пољску и Мађарску могли би у том случају да буду блокирани.


Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је данас да је за њу владавина права „темељ европског пројекта“ и да на предстојећем самиту неће бити лако доћи до консензуса: „Знамо да апсолутно желимо да имамо резултат. Знамо и колико је то решко ако свих 27 држава чланица не могу да се сложе око тог резултата“, рекла је Меркелова.


Немачка као председавајућа ЕУ има тежак задатак да пронађе компромисно решење које ће омогућити да коришћење финансијског пакета почне у јануару.

bottom of page