top of page

Мађарска ипак на црној листи Москве

Руски амбасадор у Будимпешти, Јевгениј Станиславов објаснио је зашто је Мађарска споменута у групи оних које Москва сматра “непријатељским земљама” својеврсној “црној листи” упркос пријатељском односу између челника Владимира Путина и Виктора Орбана.



Руска влада одобрила је овог месеца листу страних држава и територија за које је рекла да су починили “непријатељске акције против Русије, њених компанија и грађана”, известила је државна новинска агенција Тасс.


Оне које су пале у немилост Москве су државе које су осудиле Путинову специјалну војну операцију на Украјину и биле су на челу санкција наметнутих Русији. На листи су се нашле земље укључујући Сједињене Државе, Kанаду, Јапан, Јужну Kореју, Аустралију, Нови Зеланд и оне у Европској унији, као и друге европске државе.


Мађарски премијер Виктор Орбан има добре односе с Владимиром Путином. Он се противио санкцијама ЕУ и покушао да осујети НАТО војну подршку Kијеву. Док је Русија ограничила снабдевање гасом друге европске земље, пристала је да повећа своје испоруке горива Мађарској, према руским државним медијима.


Прошле недеље је Орбанов портпарол Гергељ Гуљаш рекао да Мађарска неће ухапсити Путина ако дође у земљу, упркос томе што је потписница Римског статута који је основао Међународни кривични суд (ИЦЦ) у Хагу који је издао налог за хапшење руског вође 17. марта за наводне ратне злочине у Украјини.


Али, као чланица ЕУ која је деловала као блок у кажњавању Русије санкцијама, Мађарска је на црној листи Москве. Руски изасланик у Будимпешти, Станиславов инсистирао је да ће “канали дијалога” ипак остати “отворени”.


– Мађарска је потписала све противруске пакете санкција Брисела и присиљена је да их се строго придржава. Зато је класификована као земља непријатељска према Русији, против које се могу применити наше мере одмазде – рекао је Станиславов руској државној новинској агенцији РИА Новости у четвртак.


Међутим, рекао је да је Москва “оптимистична” да ће доћи до “конструктивне интеракције с Мађарском”.


– Будимпешта показује прагматичну позицију од које неће одустати ни под притиском својих савезника у ЕУ и НАТО – додао је Станиславов.

bottom of page