top of page

"Мађарска мора да следи алтернативни пут"

Балаж Орбан, политички директор мађарског премијера у својој новој књизи пише да стратегија која има за циљ повратак блокова у свету није добра за Европу и „сигурно није у интересу Мађарске“.



Представљајући своју нову књигу "Мајсторски потез – мађарска стратегија повезивања", у Дебрецину, Балаж Орбан је рекао да је традиционално доминантна позиција западног света слабила како се глобална равнотежа снага мењала, "а неки су користили ову промену ради притисака и повратка на логику хладног рата”.


„Мислимо да ово није добра стратегија. Морамо да следимо алтернативни пут, верујемо у повезаност, уместо у свет блокова“, додао је.


Он је рекао да Мађарска треба да се концентрише на проналажење „узајамно корисне економске сарадње“ и коришћење потенцијала географског положаја земље, њених историјских атрибута и структуре привреде". Орбан је истакао да традиционални савези Мађарске, као што су НАТО и Европска унија, имају тежину, али је такође указао на све већи значај комплементарних међународних иницијатива за сарадњу, као што су кинеска иницијатива "Појас и пут" и Организација турских држава.


Свет, рекао је, постаје мултиполаран и Мађарска мора да крене сопственим путем, „успостављајући везе праве дубине и квалитета са свим половима, у складу са сопственим интересима“, рекао је он.


Говорећи о улози Русије, Балаж Орбан је рекао да земља не треба да буде изолована и заложио се за „прагматичну сарадњу“, посебно у области енергетике.


bottom of page