top of page

Мађарска на челу КФОР-а

Мађарска је добила подршку НАТО да именује новог командата Кфора, изјавио је начелник Генералштаба оружаних снага генерал Ференц Кором и додао да је међународна мисија на Косову за Мађарску „војна операција високог приоритета”.


„Већ дуго смо међу највећим контрибуторима у тој мисији. Протеклих година додатно смо повећали учешће у Кфору одговарајући потребама НАТО да попуни празнине у способностима које су настале због повлачења више земаља. На тај начин наглашавамо снажну посвећеност не само безбедности Западног Балкана већ суштински доприносимо напорима НАТО да промовише међународну безбедност у евроатлантском региону и шире”, навео је Кором у интервјуу за Балканску безбедносну мрежу.


Кором је за тај портал подсетио да је Мађарска у протеклих пет година имала два пута функцију заменика команданта Кфора а да је сада званично прихваћено и одобрено од НАТО званичника да преузме и функцију команданта, па око тога више „нема питања”. Он је навео да је за Мађарску стабилност Западног Балкана од највеће важности и да зато одвојаја велике ресурсе за мисије Кфор на Косову и Еуфор у БиХ и због чега је више од половине војника ове земље у мировним операцијама распоређено у тим мисијама.


Мађарски генерал је додао да је војна сарадња са Србијом добра и да је треба унапредити новим заједничким учешћем у мировним мисијама, кроз програме наоружања, истраживања, развоја и сарадње војног санитета.


Одговарајући на питање како Мађарска гледа на процес модернизације наоружања Војске Србије, Кором је рекао да су такви кораци нужни да би оружане снаге биле спремне за будуће изазове и додао да исто чини и Мађарска кроз пројекат „Зрински”, који предвиђа набавку нових тенкова, оклопних возила, самоходних хаубица, јуришних пушака, радара, система ПВО и других средстава наоружања и војне опреме.


Говорећи о програму модернизације мађарске војске, Кором је рекао да је то програм који има подршку Владе без преседана и у који ће у периоду од 2017. до 2026. године бити уложено око 10 милијарди евра, што ће омогућити војсци те земље да повећа одбрамбене способности али и помоћи националној економији, јер ће много системи бити произведени локално.


Он је истакао да мађарска војска тренутно има око 30.000 људи, али ће до 2026. године бројно стање бити повећано за трећину, односно имаће око 40.000 људи. Безбедносну ситуацију у региону оцењује као „стабилну, али и крхку”, а као највеће изазове наводи мигрантску кризу, повратак страних бораца терориста, радикализацију и хибридне претње трећих земаља.

bottom of page