top of page

Мађарска најавила могућност компромиса

Премијер Мађарске Виктор Орбан потврдио је да је спреман да ублажи свој став о предложеном пакету помоћи Европске уније Украјини. Он је за француски магазин Ле Поинт уочи хитног самита ЕУ ове недеље изјавио да је Мађарска отворена да се буџет ЕУ искористи за предложени пакет помоћи Украјини у износу од 50 милијарди евра.



Орбан је казао да је Мађарска спремна да учествује у одлуци ЕУ, али уз гаранције да ће се сваке године одлучивати да ли да се издваја новац за нову помоћ или не. „И овогодишња одлука мора имати исти правни основ – мора бити једногласна”, рекао је Орбан.


Међутим, данас је високи званичник ЕУ за Ројтерс казао да разговори између држава ЕУ, са циљем да се договори помоћ Украјини, остају „тешки”, упркос томе што је Мађарска сигнализирала спремност на компромис.


„Још нисмо тамо”, рекао је званичник ЕУ под условом да остане анониман, говорећи о припремама лидера 27 држава чланица блока за самит у четвртак у Бриселу. Док ЕУ врши притисак на мађарског премијера Виктора Орбана да пристане, званичник је рекао да услови Будимпеште за укидање вета на финансијску помоћ Кијеву нису прихватљиви за друге земље ЕУ.


Министри спојних послова Украјине и Мађарске Дмитро Кулеба и Петер Сијарто састали су се јуче у украјинском граду Ужгороду, али нису успели да дођу до решења спора у вези са блокирањем кључног пакета финансијске помоћи Европске уније Кијеву од стране Мађарске. Напетости су се распламсале између две суседне земље јер је Будимпешта опструирала напоре ЕУ да пружи финансијску и војну помоћ Кијеву и одбила да достави оружје Украјини, или дозволи његово пребацивање преко границе Мађарске.


Да је мађарска влада спремна на компромис са Европском унијом о финансирању Украјине у износу од 50 милијарди евра из заједничког буџета блока, у току наредне четири године, потврдио је и министар спољних послова Петер Сијарто. Он је поручио да Мађарска остаје уверена да сукоб у Украјини није могуће решити војном силом и додао да се Будимпешта и даље противи директном слању наоружања Украјини, преноси ТАСС.


„Управо зато не сматрамо да је издвајање милијарди евра за наставак рата добар предлог, али разумемо да је већина држава чланица ЕУ у стању ратне психозе. Због тога, компромисно решење може се наћи ако се одлука о издвајању средстава за Украјину из буџета ЕУ усваја на годишњем нивоу, уз поштовање принципа једногласности”, рекао је Сијарто.

bottom of page