top of page

Мађарска најављује нове савезе


Мађарски премијер Виктор Орбан и раније је користио слоган америчког председника Доналда Трампа прилагођен домаћим приликама, али је током његовог годишњег обраћања нацији у недељу, реченица „Мађарска на првом месту” добила значење програмског концепта.


Као и сваке године, Орбанов говор је био упућен Европској унији, политичким непријатељима и грађанима, пред којима је могао да се похвали економским напретком. Обраћајући се „уморној бриселској елити”, Орбан је рекао да је Будимпешта научила да не мора да им се допадне јер Европа није у Бриселу.


„Европа смо ми. У прошлости смо мислили да је Европа наша будућност, али данас знамо да смо ми будућност Европе”, рекао је мађарски премијер и одмах именовао пријатељске суседне земље с којима је Мађарска пронашла заједничке темеље и ствара савезе – Словачка, Србија, Хрватска и Словенија. Насупрот федералистичком принципу градње ЕУ, Орбан сматра да Европа треба да се гради на основама националних суверених држава.


„Прича о успеху сваког народа у успону почиње јачањем самопоштовања, а лично самопоштовање грађана земаља у невољи може се вратити само уз самопоштовање своје нације. Враћање националног самопоштовања кључ је стога успона нације”, рекао је Орбан.


У складу са својим политичким програмом да се наметне као лидер централне и источне Европе, која поред Вишеградске групе обухвата и шири прстен држава раније названих хришћанским демократијама, Орбан је нагласио да је „историја поново дала народима средње Европе шансу да изграде нови савез, утемељен на њиховим националним интересима”, који би им омогућио да се бране од претњи и с Истока и са Запада.


Орбан се похвалио да последња деценија представља десет најуспешнијих година у последњих стотину година мађарске историје. Када се он вратио на власт 2010, Мађарска је још зависила од међународне финансијске помоћи. Коментаришући улогу ММФ-а, чије је кредите Мађарска отплатила, он је констатовао да би Мађарска, да је његова влада слушала савете ММФ-а, „сада лежала у болничком кревету, из ње би висиле цевчице ММФ-а и Брисела с дуговима, док би славина за дуг била у рукама Џорџа Сороса”.


Орбан се похвалио да је, пошто је ММФ послао кући, створено 850.000 радних места, да су уређене финансије земље и да се кренуло ка поновном уједињењу нације. Мађарски премијер је навео да је, према извештајима објављеним у Бриселу прошле недеље, у 2019. мађарска економија забележила највишу стопу раста на целом континенту и да је европска економија, а посебно регија зоне евра, једноставно застала. Он је казао да је економски раст Мађарске од 4,9 одсто знатно надмашио европски просек, али да је земља и даље блиско везана за резултате европске економије пошто 85 одсто мађарског извоза иде у друге европске земље.


Орбан, упркос тој економској везаности, и даље задржава дистанцу према политици ЕУ ка мигрантима, тврдећи да су „права насилних криминалаца постала важнија за доносиоце одлука од права грађана који се придржавају закона”.

bottom of page