top of page

Мађарска незадовољна третманом путника на аустријској граници

Петер Сијарто је на саставнку са народним посланицима са северозапада Мађарске најавио да ће тражити од Аустрије да граничне прелазе учини флексибилнијим и омогући путницима из Мађарске бржи прелазак на територију суседне земље.


Као једна од европских земаља која је суочена са епидемијом корона вируса, Аустрија је прошле недеље пооштрила контролу својих граница, што је донело потешкоће мађарским радницима који свакодневно путују у суседну земљу. Према новим правилима, уведеним 10. фебруара, свако ко жели да уђе у Аустрију мора унапред да се пријави. Такође, путници морају да поднесу на увид негативан тест на ковид-19, не старији од 72 сата или да се тестирају у року од 24 сата од тренутка уласка у земљу.


Сијарто је рекао да су те мере проузроковале озбиљне поремећаје у првој недељи примене. Мора се признати, рекао је он, да је Аустрија уложила велики напор како би ублажила проблеме, али се путници и даље суочавају са потешкоћама, од којих је најпроблематичније дуго чекање на граничним прелазима.


„Стога ћемо тражити од аустријских колега да отворе више трака за саобраћај возила, где год је то могуће, током јутарњих и вечерњих сати, и повећати административно особље како би се убрзао улазак са те стране границе“, рекао је Сијарто.


Он у обавези тестирања види још један велики проблем и напомиње да ће од Аустрије тражити да дозволи тестирање мађарских путника на пунктовима у близини границе.


bottom of page