top of page

Мађарска неће изручити регрутоване избеглице Украјини

Мађарска влада не истражује да ли Украјинци некога сматрају регрутом или не, и неће дозволити да га пошаљу у смрт, нагласио је потпредседник Владе Жолт Шемјен, надлежан за националну политику.



Поводом информација да Андриј Јермак, шеф канцеларије украјинског председника, наводно разговара о изручењу Украјинаца из држава чланица ЕУ који су обавезни да служе војску, АТВ је питао Жолта Шемјена о ставу мађарске Владе по том питању.


„Мађарска неће изручити избеглице Украјини. Нећемо истраживати да ли Украјинци особу сматрају војним обвезником или не. На основу основне хуманости, нећемо дозволити да их пошаљу у смрт. У нашој земљи су све избеглице из Украјине потпуно безбедне и добијају сву помоћ, било мађарску или украјинску", рекао је Шемјен.


Он је истакао да је у случају Мађара у Закарпатју то такође природна национална дужност, а за Украјинце хуманитарна и законска обавеза, "јер нико чији би живот био у опасности не може бити изручен".


"Украјинско руководство тражи њихово изручење да их пошаље у рат, на фронт, где људи гину. Дакле, они који су побегли из Украјине су безбедни и неће бити изручени“, потврдио је потпредседник Владе.


Шемјен је дао сличну изјаву о овом питању и прошле јесени, такође као одговор на захтев АТВ-а. Тада је додао да је „свака избеглица из Украјине у Мађарској слободна особа која слободно одлучује да ли ће остати овде, отићи на Запад или се вратити ако то жели“.

bottom of page