top of page

Мађарска неће изручити украјинске регруте

„Не испитујемо ниједног мушкарца избеглог из Украјине, да бисмо утврдили да је регрутован или не. Мађарска их неће изручивати Украјини“, рекао је заменик мађарског премијера Жолт Шемјен за АТВ.



Аустријске власти су недавно одбиле да изруче регруте који су у ту земљу стигли из Украјине. Пољски лист До Рзецзи објавио је да је Аустрија прва земља Европске уније која је одбила да изручи регруте Украјини. Пољска је, с друге стране, почела да изручује украјинским властима војнике који су илегално напустили Украјину од 24. фебруара 2022. године. Према извештајима медија, у Аустрији тренутно има око 14.000 мушкараца старости између 18 и 54 године, који су напустили своју земљу због рата.


"Све избеглице из Украјине су слободни људи у Мађарској. Не истражујемо било коју избеглицу коју власти у Украјини сматрају војним обвезником. Мађарска их неће изручити Украјини", рекао је за АТВ Жолт Шемјен.


По њему, свака избеглица из Украјине је слободна особа у Мађарској, и сама треба да одлучи ли ће остати овде, отићи на запад или да се врати, ако то жели.


„Све избеглице из Украјине су безбедне у Мађарској. Ни они ни њихови подаци неће бити испоручивани Украјини", рекао је Шемјен одговарајући на питање новинара.

bottom of page