top of page

Мађарска није уложила вето

Лидери свих 27 држава ЕУ постигли су договор о издвајању пакета макрофинансијске помоћи Украјини у износу од 50 милијарди евра, саопштила је прес служба Европског савета. Главна препрека за издвајање помоћи Украјини била је Мађарска.



Образлажући своје прихватање ултиматума ЕУ, мађарски премијер Виктор Орбан саопштио је да је његова земља добила гаранције да средства Мађарске из фондова Европске уније неће бити послата Украјини, због чега је гласао за слање пакет помоћи за Кијев у вредности од 50 милијарди евра.


Према његовим речима, Мађарска је имала две бриге – да ће њен новац из фондова ЕУ бити послат Кијеву и да ће Унија одлучити да додели новац Украјини на „предуг период без провере”, преноси РИА.


„На крају смо развили механизам који гарантује разумно коришћење средстава у Украјини и добили гаранције да мађарски новац неће завршити у Украјини. После дугих преговора, прихватили смо овај предлог”, рекао је Орбан у видео-поруци објављеној на Фејсбуку.


Британски "Фајненшел тајмс" је претходно писао да ће на самиту, у случају да пакет буде блокиран, и званично бити објављено о неконструктивном понашању мађарског премијера Виктора Орбана и да неће одобрити новац за Будимпешту из европских фондова. Мађарске власти су на то узвратиле да неће подлећи уцени.


На самиту у Бриселу, одржаном средином децембра прошле године, Мађарска је ставила вето на тај пакет помоћи. Средином јануара мађарски премијер Виктор Орбан је рекао да ако Европска унија не прихвати план Мађарске за финансирање Украјине Будимпешта ће бити принуђена да обустави тај процес.


Мађарска је блокирала већину одлука ЕУ о Украјини, укључујући осму траншу војне помоћи од 500 милиона евра, пет милијарди евра из Европског мировног фонда за војну подршку 2024. године, шири пакет од 20 милијарди за војну помоћ за наредне четири године, као и 50 милијарди макрофинансијске помоћи за период од 2024. до 2027. године.


Председник Европског савета Шарл Мишел објавио је да је свих 27 европских лидера постигло договор.


- Ово омогућава постојано, дугорочно, предвидљиво финансирање за Украјину. ЕУ преузима вођство и одговорност у подршци Украјини, знамо шта то значи - поручује Мишел.

bottom of page