top of page

Мађарска одбацује миграциони пакт ЕУ

„Европљанима се намеће да треба да одустану од свог идентитета, културе и заштите свог друштва. Тај систем је већ створио паралелна друштва у неким земљама и повећао опасност од тероризма", рекао је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто, коментаришући Пакт о азилу и миграцијама ЕУ.



Пакт о азилу и миграцијама, који је ове недеље усвојио Европски парламент, наилази на оштре осуде представника мађарске владе. Kao што смо јуче објавили, први се тим поводом огласио Виктор Орбан, поручујући да је овај документ „нови ексер закуцан у ковчег Европске уније”. Он закључује да је „јединство мртво“ и да не постоје сигурне границе на старом континенту.


„Мађарска неће попустити пред лудилом масовне миграције. Потребне су промене у Бриселу, како би се зауставила миграција”, написао је Орбан на друштвеној мрежи X, сугеришући тако још једном бирачима да на европским изборима 9. јуна не гласају за странке које сада чине већину у Европском парламенту.


Документ усвојен у Бриселу слично види и министар спољних послова Петер Сијарто. Он каже да ће Мађарска наставити да зауставља мигранте на својим границама и да ће задржати своју граничну ограду на југу земље, без обзира на миграциони пакт.


Говорећи на састанку градске скупштине у Пакшу, у централној Мађарској, он је истакао да Пакт о азилу и миграцијама „даје зелено светло за талас илегалних миграната“. Тај документ ће, рекао је Сијарто, проширити овај западноевропски проблем на централну Европу.


„Европљанима се намеће да треба да одустану од свог идентитета, културе и заштите свог друштва. Тај систем је већ створио паралелна друштва у неким земљама и повећао опасност од тероризма. Мађарска већ девет година штити шенгенске и спољне границе ЕУ. Не само да влада није добила подршку Брисела за то, већ постоји стални притисак да се одустане од заштите граница“, рекао је он.


И мађарски посланици у Европском парламенту су, после дебате у том телу, указали на опасност да би акт за који је гласала левичарска већина, могао још више да погорша већ озбиљну миграциону ситуацију у Европи и допринесе настанку нових мигрантских гета. Посланик ЕП-а из редова владајућег Фидеса Балаж Хидвеги је истакао да ће пакет насилно увести систем у којем ће се одлуке о захтевима за азил доносити само након што се илегалним мигрантима - подносиоцима захтева, дозволи улазак.


„А, ми  знамо да Европа није у стању да пошаље мигранте назад, у земље њиховог порекла, чак и ако не би могли законито да остану у ЕУ. Пакт ће широм отворити капије Европе пред илегалним мигрантима. Документ има за циљ да понови и прогура све раније предлоге за које се показало да су неизводљиви и неприкладни за решавање овог проблема“, рекао је он.


Обавезна расподела илегалних миграната и кажњавање држава чланица које одбијају да их приме биле су међу ранијим, пропалим идејама, рекао је он и изнео мишљење да је Мађарска једина чланица ЕУ која има ефикасан систем заштите од мигрантских таласа.


„Мађарска је показала да се миграција може зауставити ако постоје политичка воља и акција. Инсистираћемо на одржавању тог система. Пакет ЕУ је отворени напад на Мађарску и њена миграциона правила“, рекао је он, додајући да су „Мађари у неколико наврата јасно ставили до знања да не желе илегалну миграцију и да неће прихватити да њихова земља постане мигрантска дестинација“.


Хидвеги каже да су посланици Фидеса у ЕП одбацили пакет и да ће „заштитити независност Мађарске, суверенитет и безбедност њених грађана у свим околностима“. По њему, масовне илегалне миграције би довеле до дезинтеграције друштва.


Хидвеги је рекао да суштина дебате у ЕУ није помоћ избеглицама. „Сви желимо да помогнемо људима у невољи. Ова дебата се, у својој суштини, односи на то да ли смо у стању да сачувамо свој европски идентитет, наш начин живота, норме, културу и традицију“, рекао је он и додао да подржавање масовне миграције доводи те вредности у опасност.


То је, како истиче, у стварности пројекат друштвене трансформације који се намеће европским грађанима, углавном не питајући за њихово мишљење.


Пакт о азилу и миграцијама сачињен је од десетак законодавних аката. Док га десница оцењује као недовољно рестриктиван, посланици зелених и левице тај документ виде као престрог, тврдећи да крши поједина права миграната. Пакт су подржале две главне политичке партије - Европска народна партија десног центра (ЕПП) коју је Фидес напустио пре неколико година, и Прогресивни савез социјалиста и демократа (С&Д) левог центра.


Прошле године је око 380.000 људи илегално прешло границе ЕУ, што је највећи број од 2016. године. Према правилима пакта, од 27 земаља ЕУ ће се тражити да или прихвате хиљаде миграната из земаља на првој линији, као што су Италија, Грчка и Шпанија, или да уместо тога обезбеде додатна финансијска и материјална средства, чему се Мађарска и Пољска оштро противе.

bottom of page