top of page

Мађарска опозиција одржала проукрајинске демонстрације

Градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ рекао је на демонстрацијама одржаним у суботу, поводом обележавања друге годишњице од почетка рата у Украјини, да Будимпешта неће правити компромисе на рачун своје или туђе слободе, изражавајући солидарност са украјинским народом.



Карачоњ је рекао да демонстрације, одржане у близини руске амбасаде у центру Будимпеште, имају за циљ да пошаљу "поруку Путину и Путиновим ђацима" да "Будимпешта неће правити компромисе на рачун своје или туђе слободе. „Ми смо данас овде да станемо уз храбри украјински народ и пошаљемо поруку свету да, иако можда имамо безвредну владу, ми нисмо безвредна нација“, рекао је.


Градоначелник политику актуелне мађарске владе назвао "срамотном", истичући да је било сукоба у којима се не доводи у питање да ли је неко на страни агресора или жртве. „Будимпешта зна како је када се руски тенкови крећу њеним улицама. Будимпешта зна колико је тешко залагати се за слободу. Али Будимпешта зна и да, ако нема слободе, онда нема ничега“, рекао је Карачоњ.


Каталин Чех, европосланица опозиционог Моментума, главни организатор протеста, рекла је да „брутални, крвави, нехумани рат Владимира Путина траје већ две године у Украјини“, при чему се та земља бори „за слободу против угњетавања, под терором који је за нас незамислив”.


Она је позвала Мађаре да стану уз Украјину и да јој помогну, рекавши да је „наша дужност да покажемо свету да мађарска нација неће служити интересима Владимира Путина, ратног злочинца". Напоменула је да је више од 500 деце убијено, а око 20.000 украјинске деце депортовано од стране Руса.


Она је назвала „срамним“ то што је „премијер Виктор Орбан учинио помоћ Украјини предметом уцене због његових сумњивих односа са Путином“. „За све нас је примарни циљ да Мађарска не буде увучена у рат, али онај ко се понаша као слуга агресору у рату је онај са проратним размишљањем. Виктор Орбан је један од оних који то чине, он је проратни политичар“, рекла је Каталих Чех.


bottom of page