top of page

Мађарска осуђује забрану њене химне и симбола у Закарпатју

Третман етничке заједнице Мађара у региону Закарпатја у западној Украјини је неприхватљив, рекао је државни секретар задужен за мађарске заједнице у иностранству, реагујући на забрану мађарских националних симбола и химне на свечаном отварању школске године у Мукачеву.



„Нажалост, антимађарски изрази су постали редовна појава, а још тужније је да ни руководство округа, ни украјинска влада не предузимају ништа по том питању“, рекао је Потапи.


Он је истакао да градска управа Мукачева покушава „циничним мерама“ да онемогући рад скоро 150 година старе школе у том граду. Напоменуо је да је Мађарска била прва земља која је признала независност Украјине пре 32 године. „А Украјина сада жели да користи рестриктивне законе како би приморала Мађаре који живе у свом месту рођења да се асимилирају или оду“, додао је он.


„Сматрамо да у случају земље која жели да се придружи Европској унији и НАТО-у, јачање украјинског идентитета и рат не могу послужити као основа за сузбијање мањинских права садржаних у Уставу Украјине и међународним и билатералним уговорима. Очекујемо одлучне практичне кораке од руководства Закарпатја и председника Зеленског", поручио је Потапи.

bottom of page