top of page

Мађарска неће плаћати наоружавање Украјине

Мађарска ни убудуће неће посредовати у испоруци оружја Украјини, али неће блокирати друге земље чланице Европске уније да шаљу напружање, каже министар спољних послова Петер Сијарто и додаје да је мађарска влада одбила да сноси било какав финансијски терет ради стварања залиха оружја. 



Земље чланице ЕУ и даље одбијају да напусте своју неуспелу стратегију, упркос томе што су њихови неуспеси доказани током протеклих недеља, рекао је Сијарто на конференцији за новинаре после састанка Савета за спољне послове ЕУ, наводи се у саопштењу министарства. 


Што дуже траје овај рат, то ће више људи гинути и већа ће бити разарања, рекао је министар. Он је критиковао као "разочаравајући" предлог Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) да се ове године у оквиру Европског мировног фонда издвоји 5 милијарди евра за испоруке оружја, које би се затим продужавале на годишњој основи. Сијарто је рекао да, иако је ово „за нијансу мекши“ од претходног предлога, ипак указује на дугорочну посвећеност рату. Према предлогу ЕЕАС-а, допринос Мађарске би морао да износи 23 милијарде форинти (60,1 милиона евра). 


„Давање новог замаха испорукама оружја је потпуно неприхватљиво за Мађарску“, рекао је министар. Он је истовремено додао да мађарска влада не жели да блокира било коју другу државу чланицу да испоручује оружје Украјини, напомињући да су оне одговорне свом бирачком телу. 


„Сигурно нећемо потрошити још 23 милијарде форинти новца наших пореских обвезника током једне године како би други могли да пошаљу оружје у Украјину, што одуговлачи рат, продужава патњу и доноси још смрти и разарања“, рекао је он. 


Сијарто је рекао да би ЕУ уместо тога требало да отвори канале комуникације и помогне да се обезбеди прекид ватре и почетак мировних преговора између зараћених страна. Каже да Сијарто да су он и његове колеге разговарали и о тринаестом пакету санкција Русији, „иако су до сада уведена ограничења углавном нанела штету Европи и нису померила сукоб ближе решењу”. 


„Али, наравно, ако неко то спомиње, као што ја редовно радим, одмах сам оптужен да ширим руску пропаганду“, рекао је он. 


Сијарто је рекао да је упозорио своје колеге да не уводе санкције нуклеарној индустрији, рекавши да Мађарска неће подржати такву меру. Он је такође истакао да је Русија прошле године постала највећи снабдевач Сједињених Држава обогаћеним уранијумом, наводећи извештаје о увозу у вредности од преко милијарду долара. 






bottom of page