top of page

Мађарска потписала војни уговор са УАЕ

Мађарска је потписала споразум о војној и индустријској сарадњи са Уједињеним Арапским Емиратима, саопштило је Министарство одбране. У саопштењу се наводи да је министар одбране Криштоф Салај-Бобровницки разговарао о могућностима војне и одбрамбене индустријске сарадње са својим емиратским колегом Мохамедом Фаделом Ал Мазруејем.



Како је саопштено из Министарства одбране, Салај-Бобровницки је изразио уверење да потписивање споразума означава званични почетак разговора о војној сарадњи две земље. Истакао је да овај споразум пружа важну прилику да се истраже одбрамбене способности оба народа и идентификују заједничке области за истраживање, развој и иновације.


"У време рата, Мађарска чини све за мир. Међутим, како међународни сукоби све више теже ескалацији, приоритет мађарске владе је јачање одбрамбених способности земље. Овде успостављена сарадња може помоћи да се обезбеди да мађарске одбрамбене снаге, опремљене савременом технологијом и квалификованим војницима, поседују неупитну способност удара и моћ одвраћања, чиме се гарантује безбедност Мађарске. Штавише, војна индустрија такође може допринети економском расту”, рекао је он.


Салај-Бобровницки је нагласио да би јачање веза са УАЕ, "водећом економском и војном силом у региону Арапског залива", могло да допуни мађарски војни развојни програм, било у војним истраживањима и иновацијама или у производњи војне опреме. Он је поновио став Мађарске као чланице Европске уније и НАТО-а, наглашавајући неопходност развоја сарадње са земљама Блиског истока и Северне Африке, почевши од борбе против тероризма до заштите граница, како би се проширила одбрамбена повезаност.


„Погледајте сукоб између Русије и Украјине. Промене у производњи житарица у региону могле би да доведу до проблема са снабдевањем на Блиском истоку и у Северној Африци, повећања илегалне миграције и претњи од тероризма“, додао је министар, напомињући да УАЕ играју значајну улогу у борби против међународног тероризма и јачању стабилности у обе земље.


„Безбедност комерцијалних пловидби у Црвеном мору и смањење тензија на Блиском истоку су интереси које деле и Европа и земље Залива“, закључио је мађарски министар.

bottom of page