top of page

Мађарска против прекида сарадње са Кином

Мађарска је одлучно против прекида економске сарадње Европске уније са Кином и инсистира на томе да еконоска реалност буде изнад политичких опсервација. Стога позивамо на уобличавање обострано корисних односа, рекао је мађарски министар спољних послова и трговине у Стокхолму.



Говорећи након неформалног састанка министара трговине ЕУ, Петер Сијарто је рекао да је Европа постала један од губитника економских трендова из протеклих година, у тренутку када „нова ера тек треба да се обликује“. Западни произвођачи електричних аутомобила, кључни сектор у светској економији, постали су зависни од источних играча, рекао је он и навео да су од десет највећих произвођача батерија у свету, 7 кинески, 3 јужнокорејски.


"У међувремену, санкције ЕУ Русији као одговор на рат у Украјини показале су се штетнијим за економију блока него за Русију. САД користе ситуацију за привлачење инвестиција из ЕУ. Европа није у сјајној форми у овом контексту, а сада, неки унутар и ван ЕУ покушавају да нас инспиришу на још једну самодеструктивну одлуку за коју мислим да би била фатална грешка: да се вештачки прекину економске везе између Европе и Кина“, рекао је Сијарто.


Он је подсетио да је прошле године обим трговине између ЕУ и Кине износио 856 милијарди евра и упозорио да би ЕУ много изгубила због евентуалног обустављања трговине. Удео Мађарске у том обиму, прошле године, износио је 1,4 одсто, навео је он.


„Ако неко одлучи да прекине те економске везе, то би задало фаталан ударац кључном европском сектору, производњи аутомобила. Мађарска би била посебно погођена јер је важна тачка сусрета западних произвођача аутомобила и источних произвођача батерија", рекао је он.

bottom of page