top of page

Мађарска рачуна и на америчку нуклеарну технологију

Појавили су се први знаци да би Мађарска у будућности могла да добија енергију из нуклеарних реактора са америчком технологијом. У влади кажу да би мали модуларни реактори могли да допуне технологију у нуклеарној електрани у Пакшу.



Мађарски министар енергетике Чаба Лантош први пут је споменуо да би Мађарска могла да купи мале модуларне нуклеарне реакторе, преноси портал Портфолио. Потенцијални нови реактори, засновани на америчкој технологији, не угрожавају завршетак пројекта Пакш 2, истиче он.


У свом интервјуу за ХXI Század Intézet, Лантош је поновио став владе да нуклеарне електране играју водећу улогу у снабдевању Мађарске енергијом и да на ту чињеницу треба рачунати и у будућности. „Влада жели да продужи радни век Пакша 1, за шта ће урадити потребне студије, а желимо и да изградимо и Пакш 2“, рекао је он.


Истакао је да би удео електричне енергије могао да порасте са 20 на 45 одсто у мађарским графиконима потрошње енергије. Комбиновани удео 2000 МВ Пакша 1 и 2400 МВ Пакша 2, могао би да буде око 50 процената након завршетка нових реактора.


"Међутим, то можда неће бити довољно за одрживо снабдевање Мађарске енергијом, па стога влада мора да размисли о изградњи трећег реактора. Постоји нови тренд малих модуларних реактора, па тако знамо за 15 различитих опција. Прилично је изненађујуће да те опције користе земље као што су Аргентина или Румунија. Овај наш сусед ће бити први у Европи који ће изградити тако мали модуларни реактор са америчком технологијом, тако да је то питање којим се морамо веома озбиљно позабавити и њиме се већ бавимо. То видим као важно питање у догледној будућности”, рекао је он.



bottom of page