top of page

Мађарска спремна да укине спорни закон

Мађарска је спремна да укине Закон о невладиним организацијама које се финансирају из иностранства, у вези којег је послала нацрт амандмана Европској комисији, изјавила је министарка правде Јудит Варга, реагујући на најаву ЕК да покреће поступак за повреду закона против Мађарске, због споменутог правног акта.


Јудит Варга, министарка правде

ЕК је у четвртак покренула прекршајни поступак против Мађарске због непоштовања пресуде Суда Европске уније у вези са мађарским Законом о цивилним организацијама. У службеном писму упућеном Будимпешти, ЕК је позвала Мађарску да примени пресуду Европског суда из јуна 2020. године. У тој одлуци је пресуђено да су мађарски прописи о невладиним организацијама које се финансирају из страних земаља кршили правила ЕУ о слободном кретању капитала, као и основно право на заштиту личних података и слободу удруживања.


Министарка Јудит Варга је на Фејсбуку изјавила да је мађарска влада, након што је ЕК одобрила нацрт, спремна да га преда парламенту како би могао да буде поднет на усвајање, на пролећном заседању. "Иако се Мађарска понашала поштено и транспарентно, ЕК је покренула политички мотивисани поступак, који је резултирао пресудом СЕ у јуну прошле године", рекла је она.


У међувремену, Мађарска је неколико пута уверавала ЕУ да је спремна да се повинује пресуди и предузме кораке за њену примену, рекла је Варга и додала да је дијалог са ЕК по том питању у току: „Иако се неки опозициони политичари радују иницирању неправедног поступка за кажњавање њихове земље у Бриселу, мађарска влада ради свој посао. Време је да и Брисел уради свој део посла“, рекла је министарка.


bottom of page