top of page

Мађарска страхује од терористичких напада

Након седнице Савета за одбрану при кабинету премијера Виктора Орбана, надлежним инситуцијама је наложено, због опасности од тероризма, приправност буде подигнута на виши ниво, пише провладин дневник "Мађар немзет". То би, према наводима листа, могло да значи да ће се наредних дана појачане полицијске снаге појавити на јавним местима и да ће бити повећан ниво безбедности заштићених лица, стратешких компанија, опасних постројења и институција везаних за јеврејску заједницу.



Први наговештај да ће степен приправности бити подигнут на виши ниво појавио се у недељу, када је премијер Орбан сазвао седницу Савета за одбрану, након што је Израел нападнут од стране Ирана. После састанка, Орбан је рекао да ће "учинити све да ратови који се воде у свету не угрозе мир и безбедност мађарских породица".


Он је тога дана објавио и видео-поруку у којој је рекао: "Догодило се оно чега смо се прибојавали. Иран је напао Израел дроновима и пројектилима. Осуђујемо напад. Међутим, тај напад прети да изазове међудржавни рат, који би захватио цео Блиски исток, а то представља озбиљну претњу и за цео свет, укључујући и Мађарску".


Седницу Савета за одбрану је, како је истакао, сазвао да би то тело размотрило стање националне безбедности и економске последице које ће сукоб имати по Мађарску. Истовремено, наложио је министру унутрашњих послова и челницима антитерористичких служби да "свим расположивим средствима гарантују безбедност мађарског народа".


Овакав развој догађаја, према "Мађар немзету", говори да је, у складу са овлашћењима премијера, наложен виши степен приправности, што подразумева интензивнију размену обавештајних информација, појачану заштиту приоритетних објеката и државног врха, као и појачано присуство полиције на јавним местима, масовним догађајима и у институцијама које припадају јеврејској заједници.


Јожеф Хорват, бивши заменик генералног директора Службе за цивилне и војне противмере, потврдио је да, када премијер да такво упутство министру унутрашњих послова и Центру за борбу против тероризма, према основном протоколу, почиње активирање оперативног рада, контактирају се стране партнерске службе, како би се међусобно информисале о свим појединостима везаним за сазнања о припремама терористичких аката.


"Такође се мора одржавати стални контакт са партнерским организацијама Европске уније и НАТО-а. Нормално, ово је континуирана активност, али се у време приправности за терористичке акте ови напори морају значајно повећати. Повећан је и ниво безбедности заштићених лидера земље, пре свих премијера, председника Републике, председника Скупштине, чланова владе и руководилаца судова", каже Хорват.


Истовремено, приоритетну заштиту добијају објекти од стратешког значаја, као што су нуклеарне електране, снабдевање електричном енергијом и гасом, водом, телекомуникације, институције финансијског сектора и опасна постројења. Према правилима, повећани ниво заштите мора се одржавати све док се не процени да је ситуација побољшана, а такође се може подићи и на виши ниво, ако претња настави да расте.


Према речима Хорвата, грађани ће такође моћи да осете повећање спремности за борбу притив тероризма, јер ће видети више наоружаних патрола на јавним местима, у великим градовима, а у одбрану ће моћи да се укључе и мађарске одбрамбене снаге. Он подсећа да се ближи сезона фестивала и да ће велики, масовно посећени догађаји захтевати строжију заштиту без значајнијег ограничавања слободног кретања учесника, што увек представља велики изазов за стручњаке за борбу против тероризма и националну безбедност.


Поред тога, треба очекивати и појачану заштиту институција страних мисија, амбасада, верских установа, оних који припадају образовном систему и социјалној заштити.

Мађарска је, иначе, једна од земаља које чврсто подржавају политику Израела и има тесну сарадњу са владом те земље, како на политичком, тако и у одбрамбеном и економском плану. Аналитичари верују да је та околност посебно утицала на забринутост Будимпеште после најновијих збивања на Блиском истоку.


Као што смо јуче известили, донедавни члан Фидеса, а сада водећи опозиционар, Петер Мађар, овим поводом је изјавио да је у Мађарској, „на начин још незабележен у Европи, већ две године на снази ратно стање и да се у вези с тим деловање владе спроводи декретима“. Стога, како је поручио премијеру, очекује искрен одговор на питање да ли су тачне вести да има довољно склоништа за једва неколико стотина хиљада људи и да се многа од постојећих тренутно претварају у профитабилне објекте. Ако је тачно, чија је то одговорност, упитао је Мађар у свом у јавном обраћању.




bottom of page