top of page

Мађарска тражи преиспитивање политике ЕУ према Украјини

Мађарски министар одбране Криштоф Салај-Бобровницки рекао је на састанку министара одбране земаља Вишеградске четворке (В4) да је Мађарска посвећена сарадњи са Чешком, Пољском и Словачком, као и да подржава приступање земаља Западног Балкана Европској унији и затражио да ЕУ преиспита своју политику према Украјини.



„Наши разговори су показали да се, чак и ако постоје тренутне разлике у мишљењима, можемо сложити око важних питања“, рекао је Криштоф Салај-Бобровницки на конференцији за новинаре са чешком министарком одбране Јаном Черноховом.


Потврдили смо потребу за унапређењем и наставком сарадње В4 у области одбрамбене политике, рекла је Чернохова, представљајући заједничку декларацију од осам тачака, коју је четворо министара усвојило на састанку у Прагу. У документу се осуђује напад Русије на Украјину и дефинишу као неприхватљиве терористичке акције палестинске радикалне организације Хамас против Израела.


Дводневни састанак чешког, пољског, мађарског и словачког министара одбране сазвала је Јана Чернохова, како би обележила актуелно чешко председавање В4. Министрима су се другог дана састанка придружили и представници Централноевропске одбрамбене сарадње (CEDC) и Западног Балкана.


Мађарска је на скупу преузела председавање CEDC-ом од Чешке. Криштоф Салај-Бобровнички је том приликом рекао да је безбедност Централне Европе неодвојива од безбедности Западног Балкана. Програм мађарског председавања ће, како је рекао, стога ставити велики нагласак на даље ширење дијалога на високом нивоу и практичне сарадње између две групе земаља, као и на подршку европским интеграцијама земаља Западног Балкана.


„Мађарска сматра да се стабилност региона може постићи само европским интеграцијама свих земаља региона и зато снажно подржавамо унапређење процеса интеграција“, истакао је мађарски министар.


Стабилност Западног Балкана је за нас изузетно важна јер утиче на безбедност континента, посебно Централне Европе, поручила је Јана Чернохова.


Када је реч о руско-украјинском војном сукобу, Криштоф Салај-Бобровницки је рекао да је став Мађарске по овом питању непромењен. "Мађарска је од почетка сукоба за мир, прекид ватре и преговоре. С обзиром на то, Европска унија такође треба да преиспита своју стратегију према Украјини", закључио је мађарски министар одбране.

bottom of page