top of page

Мађарска упозорава на могућност новог миграционог таласа

Кинга Гал, шефица Европске парламентарне групе владајућег Фидеса, позвала је на спречавање заоштравања сукоба између Ирана и Израела, упозоравајући да би то могло да изазове велики миграциони талас ка Европи.



Обраћајући се мађарским новинарима после данашње дебате ЕП о нападу Ирана на Израел раније овог месеца, Кинга Гал је рекла да напад који се догодио 14. априла носи ризик да се цео Блиски исток претвори у ратну зону, што би представљало претњу за Европу и мир и безбедност читавог света.


„Мора се спречити да сукоб прерасте у међудржавни рат и да запали цео регион. Ово захтева да обе стране буду уздржане. Заоштравање сукоба могло би имати озбиљне последице, као што је покретање великог таласа миграција ка Европи. Морамо да спречимо појаву још једног великог миграционог таласа који би угрозио Мађарску и целу Европу“, рекла је она.


Интерес Мађарске је мир на Блиском истоку, рекла је она, додајући да се мађарска влада држи свог промировног става упркос плану ЕП да „казни Мађарску усвајањем става који је оптужује за ширење руске пропаганде“. Мађарска ће, рекла је она, остати при свом промировном ставу у вези са ратом између Русије и Украјине, упркос било којој резолуцији која осуђује Будимпешту. Уједно је позвала на прекид ватре и почетак мировних преговора.

bottom of page