top of page

Мађарска форинта поново слаби

После вишенедељног јачања, мађарска форинта је ових дана поново почела да губи на вредности. Док је средином прошле недеље у односу на евро вредела 375, током викенда се курс мађарске националне погоршао и износио 380.



Како наводи Форбс, разлог пада форинте су најновији подаци који долазе са америчког тржишта рада и који говоре да је број запослених у тамошњем јавном сектору висок. Уместо очекиваних 200 хиљада, порастао је за 245 хиљада. ФЕД - америчке националне резерве, настоје да повећају незапосленост како би смањиле инфлацију. Међутим, због великог броја запослених, инфлација у САД не пада. Утицај се осећа свуда, чак и у Мађарској, истиче Форбс.


У говору на скупу Мађарске привредне коморе (БКИК), премијер Виктор Орбан је крајем прошле недеље рекао да ће Мађарска градити гасна постројења у источном делу земље, подсетио је на конференцији за новинаре заменик шефа посланичке групе ЛМП-а Мате Канаш-Нађ. Фабрике ће се пунити руским гасом, што ће додатно ограничити енергетску независност Мађарске, додао је он.


"Они ће обезбедити енергију за фабрике батерија које ће се градити у Дебрецину и Њиређихази. Користићемо руски гас да помогнемо кинеским фабрикама да продају своје производе немачким произвођачима аутомобила, који онда износе профит из земље“, рекао је он.


Поводом изјаве министра за економски развој да би Мађарска требало да повећа број запослених за 500.000, Канаш-Нађ је истакао да ће се влада ослањати на економску миграцију како би остварила тај циљ. „Зашто влада улаже стотине и хиљаде милијарди у фабрике које ће онда запослити немађарску радну снагу?“, упитао је он.

bottom of page