top of page

Мађарска централизује здравствену мрежу

Мађарски здравствени систем у стању је да поднесе повећан број оболелих од корона вируса, јер има много неискоришћених кревета, а сваки пацијент добиће квалитетну негу, каже шеф кабинета премијера и најављује оснивање генералне дирекције за здравствени сектор.


Гергељ Гуљаш је на редовном владином брифингу за новинаре рекао да ће тренутна ограничења остати непромењена до следеће недеље. Број нових инфекција је или опао или се кретао између 3.000 и 5.000 сваког дана, током прошле недеље, са изузетком четвртка, када су у одређеним секторима започела масовна тестирања, рекао је он.


Влада ће проценити резултате и следеће недеље, а тренутне мере ће се задржати до тада. Овог викенда биће објављени резултати тестирања социјалних радника, здравственог особља и наставника, каже Гуљаш. Додаје да се у овој години не планирају строжа ограничења, али да би, према потреби, могле бити ослабљене или појачане већ постојеће мере.


Упитан да ли ће бити прилика за већа породична окупљања током божићних празника, Гуљаш је рекао да ће влада издати јасне прописе за период празника и затражио од грађана стрпљење. На тему затварања школа, рекао је да четири петине школа несметано ради и да ситуација на терену оправдава владину одлуку да школе остану отворене.


Шеф кабинета мађарског премијера рекао је да влада припрема нацрт измена правила о боловању, тврдећи да је неопходно родитељима пружити прилику да остану код куће са својом децом, ако су у карантину. Сви наставници аутоматски имају право на 60 посто плате када оду на боловање, док се остатак плаћа када је болест званично потврђена, напоменуо је он, додајући да би овај процес требало усмерити тако да наставници примају плате у оквиру једне фазе.


Упитан о потенцијалној ревизији здравственог сектора, Гуљаш је рекао да је пандемија показала да је Мађарској потребна боље организована заштита. Због тога је влада одлучила да успостави Генералну дирекцију националне болнице, рекао је он. „То не значи да ћемо затварати болнице“, напоменуо је Гуљаш, који верује да ће нова институција ефикасније и организованије управљати националном здравственом заштитом.


Такође је рекао да је доступност вакцине против корона вируса на помолу и да је она у завршној фази испитивања. Влада намерава да набави вакцину из било ког извора који буде доступан, а само она вакцина коју мађарске власти тестирају, одобре и региструју, моћи ће да се користи у Мађарској. То се, како је рекао, односи на вакцине из Европске уније, као и на оне које су развијене у САД-у, Израелу, Кини и Русији.

bottom of page