top of page

Мађарски генерал на челу Алтеа у БиХ

Мађарски генерал-мајор Ласло Штиц преузеће у јануару 2024. године команду мисије Алтеа у Босни и Херцеговини, саопштио је данас мађарски министар одбране Криштоф Салај-Бобровницки. Он је истакао да Мађарска показује приврженост регионалној стабилности слањем појачања за мисију Еуфор Алтеа.

„Мађарске одбрамбене снаге појачавају своју посвећеност – 2024. године мисији Алтеа ће се придружити додатне снаге. Искуство генерал-мајора Штица у развоју снага чини га снажним вођом за ову мисију”, написао је Бобровницки на друштвеној мрежи.

Он је навео да је „очување стабилности региона западног Балкана приоритет за мађарску Владу, јер тамошње земље играју кључну улогу у заустављању таласа илегалних миграната”, преноси агенција МТИ.

„Оружане снаге Мађарске ће дати допринос мисији Алтеа у хеликоптерском транспорту, ваздушној евакуацији и способностима медицинске подршке, послаће деминерску екипу, псе за откривање експлозива и јединицу војне полиције”, рекао је Бобровнички. Штиц тренутно служи као главнокомандујући у Команди за модернизацију и трансформацију Оружаних снага. Служио је у мисијама на западном Балкану и у Врховном штабу савезничких снага у Европи.

bottom of page