top of page

Мађарски министар одбране посетио БиХ

Министар одбране Босне и Херцеговине Зукан Хелез, са заменицима министра Славеном Галићем и Александром Гогановићем, примио је у Сарајеву министра одбране Мађарске Криштофа Салаија-Бобровницког.



Министар Хелез се захвалио свом мађарском колеги на посети, рекавши да је "срећан због пријатељских односа између две земље". Како је саопштило Министарство одбране БиХ, током саговорници су разговарали о војно-политичкој сарадњи, економији, билатералној сарадњи, а у фокусу разговора био је евроатлантски пут БиХ у ЕУ и НАТО савез.


„Наше земље су географски близу, те као такве деле политичке,  безбедносне, економске и друге изазове са којима се Европа сусреће. На војном плану важно је истаћи да БиХ и Мађарска остварују сарадњу на пољу обуке. У току је процес усаглашавања Плана билатералне војне сарадње између МО БиХ и МО Мађарске за 2024. годину“, казао је Хелез.


Он је истакао да је БиХ тренутно једина држава која учествује у НАТО Акционом програму за чланство (МАП) и један од најактивнијих НАТО партнера који користе све расположиве инструменте партнерске сарадње.


„Најсвеобухватнији оквир за нашу сарадњу са НАТО-ом је Програм реформи, чија форма и суштина потпуно прати форму и садржај, уобичајеног инструмента у оквиру МАП-а, а то је Годишњи национални програм (АНП)“, казао је министар одбране БиХ.


Додао је његова земља има све више подршке од чланица НАТО-а на билатералној основи и захвалио се Бобровницком за допринос Мађарске кроз Пакет подршке за јачање одбрамбених капацитета ОС БиХ. Током разговора је истакнуо да БиХ ради на испуњавању 14 приоритета за почетак преговара приступања ЕУ.


Министар одбране Мађарске је нагласио да његова делегација у БиХ борави у саставу председничке делегације, "што је показатељ колико је БиХ важна".


„Мађарска чврсто подупире територијални интегритет БиХ и Дејтонски мировни споразум. Заинтересовани смо за стабилност овог дела Балкана и ваше земље. Чврсто подупиремо пријем БиХ у ЕУ, мишљења смо да су нам потребне нове чланице. Посвећени смо мисији „Althea“ ЕУФОР у БиХ, зато сам одредио нашег најбољег генерала Ласла Штица да у наредном периоду води ову мисију. Уверен сам да ће нови командант бити у потпуности професионалан и посвећен својој дужности“, казао је Бобровницки.


Нагласио је да му је драго чути да се БиХ може похвалити бројним активностима када је у питању НАТО савез. „Мађарска је постала чланица НАТО-а прије 25 година и веома смо посвећени Савезу путем бројних активности којим доприносимо заједничким напорима алијансе на очувању мира у свету. Наши припадници су учесници великог броја мисија под вођством НАТО-а и Мађарска ће подржати ваше напоре према чланству у НАТО савез, а то радимо због тога што желимо безбедност и стабилност БиХ“, казао је министар одбране Мађарске.


Заменик министра одбране БиХ Славен Галић је захвалио мађарском министру на подршци БиХ. „Драго нам је што радите на побољшавању политичке, војне и економске сарадње између две земље. Надам се да ће нам ваше председавање ЕУ у другој половини године помоћи да будемо ближе чланству у ЕУ и НАТО“, поручио је Галић.


Заменик Александар Гогановић, из редова српског народа у БиХ, нагласио је да је Мађарска доказани пријатељ БиХ и свих њених народа. „Честитам вам што сутра званично преузимате председавање мисијом „Althea“ ЕУФОР у нашој земљи. Убеђен сам да ће генерал добро радити свој посао. Желим истаћи да ће сарадња МО БиХ са ЕУФОР-ом бити на приоритетној листи“, казао је Гогановић.

bottom of page